[Ciągi] Suma podwójna do wyznaczenia.

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Kimon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 18 wrz 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Pomógł: 1 raz

[Ciągi] Suma podwójna do wyznaczenia.

Post autor: Kimon »

Oblicz:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{p} \sum_{k=1}^{n} k(1+ \frac{1}{n} )^{k}}\)

Proszę o wskazówki.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

[Ciągi] Suma podwójna do wyznaczenia.

Post autor: »

Wskazówka - spróbuj najpierw wykazać, że:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} kx^k=x\cdot \frac{nx^{n+1}-(n+1)x^n+1}{(x-1)^2}}\)

Q.
Kimon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 18 wrz 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Pomógł: 1 raz

[Ciągi] Suma podwójna do wyznaczenia.

Post autor: Kimon »

dzięki, wyszło.
ODPOWIEDZ