[MIX] Mix matematyczny (28)
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[MIX] Mix matematyczny (28)
1. a) Znaleźć wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ a}\) takie że \(\displaystyle{ a-1}\) jest sumą dwóch (niekoniecznie różnych) dzielników liczby \(\displaystyle{ a}\)
b) Znaleźć wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ a}\) takie że \(\displaystyle{ a-1}\) jest sumą trzech (niekoniecznie różnych) dzielników liczby \(\displaystyle{ a}\)
c) Podać przykład liczby a, takiej że \(\displaystyle{ a-1}\) jest sumą czterech (niekoniecznie różnych) dzielników liczby \(\displaystyle{ a}\)
d) Czy prawdziwe jest twierdzenie: dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) istnieje tylko skończona ilość liczb \(\displaystyle{ a}\) takich , że \(\displaystyle{ a-1}\) jest sumą \(\displaystyle{ n}\) (niekoniecznie różnych) dzielników liczby \(\displaystyle{ a}\)
2. Rozwiąz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=3\\2xy-2y-z^2=4\end{cases}}\)
3. Wykaz, że istnieje liczba naturalna \(\displaystyle{ n}\) :
\(\displaystyle{ 1=\frac{1}{2}+\frac{1}{5} +\frac{1}{8}+\frac{1}{11}+\frac{1}{20}+ \frac{1}{41}+ \frac{1}{110}+ \frac{1}{n}}\)
i znajdz ją
4. Rozważamy na płaszczyźnie (w prostokątnym układzie współrzędnych) trójkąty równoboczne, których dwa wierzchołki leżą na prostej \(\displaystyle{ y=x+2}\), zaś współrzedne \(\displaystyle{ (x,y)}\) trzeciego wierzchołka spełniają warunek: \(\displaystyle{ x^2 \leq y \leq x+2}\).Wsród takich trójkątów znajdź ten o największym polu
5. Wykaż, że wśród dowolnych 16 parami różnych liczb naturalnych, które wszystkie są \(\displaystyle{ \leq 100}\) istnieją cztery takie \(\displaystyle{ a, b, c, d}\), że \(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
Czy można "zejść niżej " niż 16 ?
6. Pewne zawody matematyczne odbyły się w dwóch dniach. Rozwiązywano łącznie 28 zadań. Dla dowolnej pary dwóch zadań znalazło się dokładnie dwóch zawodników, którze je rozwiązali. Każdy zawodnik rozwiązał dokładnie 7 zadań. Wykazać, że był taki zawodnik, który w pierwszy dzień albo nie rozwiązał żadnego zadania albo rozwiązał co najmniej cztery
7. Wyznaczyć wszystkie pary \(\displaystyle{ (n,p)}\) gdzie \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą naturalną, zaś \(\displaystyle{ p}\) liczbą pierwszą:
\(\displaystyle{ \frac{p^5-1}{p-1}=n^2}\)
8. Dane jest 6 liczb, które wiąże ze sobą układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y^2+yz+z^2=a^2\\z^2+zx+x^2=b^2\\x^2+xy+y^2=c^2 \end{cases}}\)
Wyznacz sumę \(\displaystyle{ x+y+z}\) jako funkcję zmienych \(\displaystyle{ a, b, c}\). Podaj interpretację geometryczną
9. Dany jest trapez ABCD, gdzie BC i AD są to podstawy. Punkt M wybrano na BC, a N na ramieniu CD, Proste AM i BN przecinają się w punkcie K przy czym \(\displaystyle{ |AK|=3|KM|}\) i \(\displaystyle{ |KN|=2|BK|}\). Obliczyć \(\displaystyle{ k=\frac{|CN|}{|ND|}}\)
10. Noworoczne \(\displaystyle{ p=2011}\) jest liczbą pierwszą. a) zapisz \(\displaystyle{ p}\) w postaci sumy kwadratów czterech liczb całkowitych
b) Czy można zapisac \(\displaystyle{ p}\) jako sumę kwadratów trzech liczb całkowitych ?
b) Znaleźć wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ a}\) takie że \(\displaystyle{ a-1}\) jest sumą trzech (niekoniecznie różnych) dzielników liczby \(\displaystyle{ a}\)
c) Podać przykład liczby a, takiej że \(\displaystyle{ a-1}\) jest sumą czterech (niekoniecznie różnych) dzielników liczby \(\displaystyle{ a}\)
d) Czy prawdziwe jest twierdzenie: dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) istnieje tylko skończona ilość liczb \(\displaystyle{ a}\) takich , że \(\displaystyle{ a-1}\) jest sumą \(\displaystyle{ n}\) (niekoniecznie różnych) dzielników liczby \(\displaystyle{ a}\)
2. Rozwiąz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=3\\2xy-2y-z^2=4\end{cases}}\)
3. Wykaz, że istnieje liczba naturalna \(\displaystyle{ n}\) :
\(\displaystyle{ 1=\frac{1}{2}+\frac{1}{5} +\frac{1}{8}+\frac{1}{11}+\frac{1}{20}+ \frac{1}{41}+ \frac{1}{110}+ \frac{1}{n}}\)
i znajdz ją
4. Rozważamy na płaszczyźnie (w prostokątnym układzie współrzędnych) trójkąty równoboczne, których dwa wierzchołki leżą na prostej \(\displaystyle{ y=x+2}\), zaś współrzedne \(\displaystyle{ (x,y)}\) trzeciego wierzchołka spełniają warunek: \(\displaystyle{ x^2 \leq y \leq x+2}\).Wsród takich trójkątów znajdź ten o największym polu
5. Wykaż, że wśród dowolnych 16 parami różnych liczb naturalnych, które wszystkie są \(\displaystyle{ \leq 100}\) istnieją cztery takie \(\displaystyle{ a, b, c, d}\), że \(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
Czy można "zejść niżej " niż 16 ?
6. Pewne zawody matematyczne odbyły się w dwóch dniach. Rozwiązywano łącznie 28 zadań. Dla dowolnej pary dwóch zadań znalazło się dokładnie dwóch zawodników, którze je rozwiązali. Każdy zawodnik rozwiązał dokładnie 7 zadań. Wykazać, że był taki zawodnik, który w pierwszy dzień albo nie rozwiązał żadnego zadania albo rozwiązał co najmniej cztery
7. Wyznaczyć wszystkie pary \(\displaystyle{ (n,p)}\) gdzie \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą naturalną, zaś \(\displaystyle{ p}\) liczbą pierwszą:
\(\displaystyle{ \frac{p^5-1}{p-1}=n^2}\)
8. Dane jest 6 liczb, które wiąże ze sobą układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y^2+yz+z^2=a^2\\z^2+zx+x^2=b^2\\x^2+xy+y^2=c^2 \end{cases}}\)
Wyznacz sumę \(\displaystyle{ x+y+z}\) jako funkcję zmienych \(\displaystyle{ a, b, c}\). Podaj interpretację geometryczną
9. Dany jest trapez ABCD, gdzie BC i AD są to podstawy. Punkt M wybrano na BC, a N na ramieniu CD, Proste AM i BN przecinają się w punkcie K przy czym \(\displaystyle{ |AK|=3|KM|}\) i \(\displaystyle{ |KN|=2|BK|}\). Obliczyć \(\displaystyle{ k=\frac{|CN|}{|ND|}}\)
10. Noworoczne \(\displaystyle{ p=2011}\) jest liczbą pierwszą. a) zapisz \(\displaystyle{ p}\) w postaci sumy kwadratów czterech liczb całkowitych
b) Czy można zapisac \(\displaystyle{ p}\) jako sumę kwadratów trzech liczb całkowitych ?
-
Ahhaa
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraj walecznych obrońców krzyża
- Pomógł: 3 razy
[MIX] Mix matematyczny (28)
2.
-- 17 sty 2011, o 15:58 --
7.
-- 17 sty 2011, o 16:03 --
10. a)
-- 17 sty 2011, o 16:11 --
1.
Ukryta treść:
7.
Ukryta treść:
10. a)
Ukryta treść:
1.
Ukryta treść:
-
arek1357
[MIX] Mix matematyczny (28)
ad 3) n=1640
-- 23 stycznia 2011, 10:55 --
ad 9). Ustalam że BC dolna podstawa dłuższa a AD górna krótsza.
Ramieniem DC można obracać wokół punktu N i tak dopasować to ramię że będzie ono równoległe do prostej AM. Nie zmieni to ogólności rozważań ponieważ proporcje na odcinku DC zostaną zachowane
z tw. Talesa. a jak już dobierzemy DC tak żeby było równoległe do AM widać że CN:DN=3:1 z Talesa-- 23 stycznia 2011, 13:00 --W zadaniu 6 coś mi się nie podoba , bo każdy zawodnik mógł w pierwszy dzień rozwiązać tylko 3 zadania
a w drugi dzień tylko 4.
Ja po prosu nie widzę związku treści z pytaniem. to jest coś takiego że skoro 2*2=4 to jakiego koloru
jest niedźwiedź polarny zamieszkały w wrocławskim ZOO??
-- 23 stycznia 2011, 10:55 --
ad 9). Ustalam że BC dolna podstawa dłuższa a AD górna krótsza.
Ramieniem DC można obracać wokół punktu N i tak dopasować to ramię że będzie ono równoległe do prostej AM. Nie zmieni to ogólności rozważań ponieważ proporcje na odcinku DC zostaną zachowane
z tw. Talesa. a jak już dobierzemy DC tak żeby było równoległe do AM widać że CN:DN=3:1 z Talesa-- 23 stycznia 2011, 13:00 --W zadaniu 6 coś mi się nie podoba , bo każdy zawodnik mógł w pierwszy dzień rozwiązać tylko 3 zadania
a w drugi dzień tylko 4.
Ja po prosu nie widzę związku treści z pytaniem. to jest coś takiego że skoro 2*2=4 to jakiego koloru
jest niedźwiedź polarny zamieszkały w wrocławskim ZOO??
-
kammeleon18
- Użytkownik

- Posty: 305
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
[MIX] Mix matematyczny (28)
Czy prawdziwe jest twierdzenie: dla dowolnej liczby naturalnej n istnieje tylko skończona ilość liczb a takich , że a-1 jest sumą n (niekoniecznie różnych) dzielników liczby a
Tu udowodniłeś.że istnieje przynajmniej jedna, a pytanie jest o to czy jest ich skończona ilość.Ahhaa pisze:2.
-- 17 sty 2011, o 16:11 --
1.
d) nie, dla \(\displaystyle{ n=a-1}\) możemy sumowac same jedynki i dowolna liczba naturalna większa od 2 będzie spełniała warunki zadania
-
Ahhaa
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraj walecznych obrońców krzyża
- Pomógł: 3 razy
[MIX] Mix matematyczny (28)
SchmudeJanusz,
Nie o to pytają
"Czy prawdziwe jest twierdzenie: dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) istnieje tylko skończona ilość liczb..."
Podając przykład jednej liczby naturalnej dla której teza nie jest prawdziwa udowodnione zostało, że twierdzenie jest fałszywe. Kontrprzykład wystarcza.
Nie o to pytają
"Czy prawdziwe jest twierdzenie: dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) istnieje tylko skończona ilość liczb..."
Podając przykład jednej liczby naturalnej dla której teza nie jest prawdziwa udowodnione zostało, że twierdzenie jest fałszywe. Kontrprzykład wystarcza.
-
LisuBB
- Użytkownik

- Posty: 41
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 20:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 4 razy
[MIX] Mix matematyczny (28)
To pytanie akurat ma sens, bo skoro wszystkie niedźwiedzie polarne są białe, to w szczególności z faktu, że 2*2=4 wynika że niedźwiedź polarny zamieszkały we wrocławskim zoo jest biały.arek1357 pisze: Ja po prosu nie widzę związku treści z pytaniem. to jest coś takiego że skoro 2*2=4 to jakiego koloru
jest niedźwiedź polarny zamieszkały w wrocławskim ZOO??
-
kammeleon18
- Użytkownik

- Posty: 305
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
[MIX] Mix matematyczny (28)
Wydaje mi się,że zaprzeczenie wytłuszczonego twierdzenia brzmi:Ahhaa pisze:SchmudeJanusz,
Nie o to pytają
"Czy prawdziwe jest twierdzenie: dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) istnieje tylko skończona ilość liczb..."
Podając przykład jednej liczby naturalnej dla której teza nie jest prawdziwa udowodnione zostało, że twierdzenie jest fałszywe. Kontrprzykład wystarcza.
"Istnieje takie \(\displaystyle{ n}\), że istnieje nieskończenie wiele liczb \(\displaystyle{ a}\) takich,że..."
a dowodu tego faktu nie widzę.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy

