Metoda operatorowa równań różniczkowych - transformata

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Feliks1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 14 sty 2009, o 13:37
Podziękował: 8 razy

Metoda operatorowa równań różniczkowych - transformata

Post autor: Feliks1990 »

Witam, rozwiązywałem następujące równanie różniczkowe: \(\displaystyle{ x'''+x'=-1, przy WP: x(0)=x'(0)=x''(0)=1}\) Metodą transformaty laplace'a otrzymałem następujący wynik:
Teraz chcąc zamienić otrzymaną transformatę na funkcje x, nie moge rozbic ułamka na ułamki proste: \(\displaystyle{ \frac{2s-1}{ s^{4}+ s^{2} }}\)
dzieki wielkie, pozdrawiam.
miodzio1988

Metoda operatorowa równań różniczkowych - transformata

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ s ^{2} (s ^{2}+1)}\)
alek160
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 399
Rejestracja: 30 maja 2009, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 86 razy

Metoda operatorowa równań różniczkowych - transformata

Post autor: alek160 »

Feliks1990
Nie pasuje mi Twoja transformata RR przy uwzględnieniu WP.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ