nierówność wymierna z wartośćią bezwzględną

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
matematyk2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 12 sty 2008, o 14:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Op

nierówność wymierna z wartośćią bezwzględną

Post autor: matematyk2 »

1. \(\displaystyle{ \frac{1}{\left| x+4\right| } \le \frac{1}{\left| x-2\right| }}\)

2. \(\displaystyle{ \frac{2}{\left| x-4\right| } \ge \frac{1}{\left| 2x+8\right| }}\)
Awatar użytkownika
cyberciq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 449
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 43 razy

nierówność wymierna z wartośćią bezwzględną

Post autor: cyberciq »

Pomnóż przez mianownik i skorzystaj z \(\displaystyle{ \left| \frac{a}{b}\right| = \frac{\left| a\right| }{\left| b\right| }}\)
matematyk2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 12 sty 2008, o 14:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Op

nierówność wymierna z wartośćią bezwzględną

Post autor: matematyk2 »

bardzo bym prosiła jednak o rozwiązanie, bo mój wynik nijak się ma do odpowiedzi która się znajduje z tyłu podręcznika
ODPOWIEDZ