liczba Carmichaela
-
Afish
- Moderator

- Posty: 2725
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
liczba Carmichaela
"Oto algorytm podany przez J.Chernicka[7] dla liczb Carmichaela o trzech czynnikach pierwszych:
podstawiając kolejne liczby naturalne za \(\displaystyle{ m}\) wyznaczamy \(\displaystyle{ M(m) = (6m + 1)(12m + 1)(18m + 1)}\). Jeżeli dla pewnego \(\displaystyle{ m}\) wszystkie czynniki w nawiasach są liczbami pierwszymi, to \(\displaystyle{ M(m)}\) jest liczbą Carmichaela."
Wikipedia
podstawiając kolejne liczby naturalne za \(\displaystyle{ m}\) wyznaczamy \(\displaystyle{ M(m) = (6m + 1)(12m + 1)(18m + 1)}\). Jeżeli dla pewnego \(\displaystyle{ m}\) wszystkie czynniki w nawiasach są liczbami pierwszymi, to \(\displaystyle{ M(m)}\) jest liczbą Carmichaela."
Wikipedia
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
liczba Carmichaela
*podstawiając kolejne liczby naturalne za m wyznaczamy \(\displaystyle{ M(m) = (6m + 1)(12m + 1)(18m + 1)}\). Jeżeli dla pewnego m wszystkie czynniki w nawiasach są liczbami pierwszymi, to M(m) jest liczbą Carmichaela
Zadanie ze 101.... inny dowód
Ukryta treść:
