obliczyć
\(\displaystyle{ y= \left| \frac{x-3}{x-2}\right| +x}\)
jakie przedziały należy uwzględnić?
pochodna z wartością bezwzględną
-
mycha-mycha1
- Użytkownik

- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
- kristoffwp
- Użytkownik

- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
pochodna z wartością bezwzględną
Obliczyć, ale co? Pochodną? Proponuję z definicji rozpisać moduł. Otrzymasz dwa wzory:
\(\displaystyle{ y= \frac{x-3}{x-2} +x}\)
dla \(\displaystyle{ \frac{x-3}{x-2} \ge 0}\)
i
\(\displaystyle{ y = - \frac{x-3}{x-2} +x}\) dla \(\displaystyle{ \frac{x-3}{x-2}<0}\)
Dla x = 3 trzeba osobno zbadać różniczkowalność.
\(\displaystyle{ y= \frac{x-3}{x-2} +x}\)
dla \(\displaystyle{ \frac{x-3}{x-2} \ge 0}\)
i
\(\displaystyle{ y = - \frac{x-3}{x-2} +x}\) dla \(\displaystyle{ \frac{x-3}{x-2}<0}\)
Dla x = 3 trzeba osobno zbadać różniczkowalność.
-
mycha-mycha1
- Użytkownik

- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
- kristoffwp
- Użytkownik

- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
-
mycha-mycha1
- Użytkownik

- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy