Obliczanie granicy bez użycia reguły de l'Hospitala

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Marshall32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 1 raz

Obliczanie granicy bez użycia reguły de l'Hospitala

Post autor: Marshall32 »

Witam, rozwiązałem poniższe zadanie, tylko nie wiem czy poprawnie

Nie używając reguły de l’Hospitala obliczyć granicę

\(\displaystyle{ \lim_{x\to 4} \frac{ \sqrt{x}- \sqrt{4} }{x-4}}\)

Te dwie kreski to symbol.

\(\displaystyle{ \lim_{x\to 4} \frac{ \sqrt{x}- \sqrt{4} }{x-4} \cdot \frac{ \sqrt{x}+ \sqrt{4} }{\sqrt{x}- \sqrt{4}} =\lim_{x\to 4} \frac{ x - 4 }{(x-4)(\sqrt{x}- \sqrt{4})}=\lim_{x\to 4} \frac{ 1}{(\sqrt{x}- \sqrt{4})}= \lim_{x\to 4} \left| \frac{1}{(\sqrt{4} - \sqrt{4})\right|} =\lim_{x\to 4}\left| \frac{ 1}{0} \right|
= \lim_{x\to 4} = \infty}\)
R1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 636
Rejestracja: 25 lis 2010, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 19 razy

Obliczanie granicy bez użycia reguły de l'Hospitala

Post autor: R1990 »

Zly wzor sprzezenia. To sprzezenie po skroceniu ma dac 1 poniewaz nie moze sie zmienic wynik, takze popraw to
ODPOWIEDZ