Dość specyficzny układ równań
-
wisionka24
- Użytkownik

- Posty: 9
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 18:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorze
Dość specyficzny układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}2^{x}3^{y}=24\\2^{y}3^{x}=54\end{cases}}\)
-
wisionka24
- Użytkownik

- Posty: 9
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 18:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorze
Dość specyficzny układ równań
\(\displaystyle{ 24 na 2 ^{3} i 3 ^{1}}\)
a 54?
No tak, ale co dalej.
Czy można skrócić podstawy i przyjąć po prostu, że:
\(\displaystyle{ xy=3 \cdot 1}\)
ale to bez sensu
a 54?
No tak, ale co dalej.
Czy można skrócić podstawy i przyjąć po prostu, że:
\(\displaystyle{ xy=3 \cdot 1}\)
ale to bez sensu
- akw
- Użytkownik

- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
Dość specyficzny układ równań
\(\displaystyle{ 2^y=2^x \cdot 2^{y-x}}\)
Korzystając z tego oblicz \(\displaystyle{ 2^x}\) z drugiego równania i wstaw do pierwszego. Poprzekształcaj i v'oila. Ale może da się krócej.
Korzystając z tego oblicz \(\displaystyle{ 2^x}\) z drugiego równania i wstaw do pierwszego. Poprzekształcaj i v'oila. Ale może da się krócej.
-
TheBill
- Użytkownik

- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Dość specyficzny układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}2^{x}3^{y}=2^3 \cdot 3^1 \\ 2^{y}3^{x}= 2^1 \cdot 3^3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=3 \\ y=1 \end{cases}}\)
akw, możesz przedstawić swoje rozwiązanie?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=3 \\ y=1 \end{cases}}\)
akw, możesz przedstawić swoje rozwiązanie?
- akw
- Użytkownik

- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
Dość specyficzny układ równań
Oczywiście,
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2^x \cdot 3^y=24 \\ 2^x(2^{y-x}\cdot 3^x)=54 \Rightarrow 2^x= \frac{54}{2^{y-x}\cdot 3^x} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{54 \cdot 3^y}{2^{y-x}\cdot 3^x}=24 \\ \frac{9 \cdot 3^y\cdot ( \frac{1}{3})^y }{2^{y-x}\cdot ( \frac{1}{3})^{-x}\cdot ( \frac{1}{3})^y }=4 \\ \frac{9}{2^{y-x}\cdot ( \frac{1}{3})^{y-x} }=4 \\ 2^{y-x}\cdot ( \frac{1}{3})^{y-x}= \frac{9}{4} \\ ( \frac{2}{3})^{y-x}= \frac{9}{4}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ y-x=-2 \Leftrightarrow y=x-2}\)
Do pierwszego równania:
\(\displaystyle{ 2^x\cdot 3^{x-2}=24 \\ 2^x\cdot 3^x \cdot 3^{-2}=24 \\ 6^x=216 \Rightarrow x=3}\)
y już łatwo
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2^x \cdot 3^y=24 \\ 2^x(2^{y-x}\cdot 3^x)=54 \Rightarrow 2^x= \frac{54}{2^{y-x}\cdot 3^x} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{54 \cdot 3^y}{2^{y-x}\cdot 3^x}=24 \\ \frac{9 \cdot 3^y\cdot ( \frac{1}{3})^y }{2^{y-x}\cdot ( \frac{1}{3})^{-x}\cdot ( \frac{1}{3})^y }=4 \\ \frac{9}{2^{y-x}\cdot ( \frac{1}{3})^{y-x} }=4 \\ 2^{y-x}\cdot ( \frac{1}{3})^{y-x}= \frac{9}{4} \\ ( \frac{2}{3})^{y-x}= \frac{9}{4}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ y-x=-2 \Leftrightarrow y=x-2}\)
Do pierwszego równania:
\(\displaystyle{ 2^x\cdot 3^{x-2}=24 \\ 2^x\cdot 3^x \cdot 3^{-2}=24 \\ 6^x=216 \Rightarrow x=3}\)
y już łatwo
- akw
- Użytkownik

- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
Dość specyficzny układ równań
Jak ktoś się nudzi to podobny układ zamieszczam również ciekawy do rozwiązania.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^y=243 \\ (\frac{2}{3}x)^{2y}=1024 \end{cases}}\)
@Edit - poprawka
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^y=243 \\ (\frac{2}{3}x)^{2y}=1024 \end{cases}}\)
@Edit - poprawka
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, o 10:38 przez akw, łącznie zmieniany 1 raz.
- akw
- Użytkownik

- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
Dość specyficzny układ równań
Ups, już mnie nie było o tej porze .
i drugie Ups wkradł się błąd...
tak patrze teraz na to drugie równanie i ....
pozostaje mi tylko przeprosić i poprawić mam nadzieję że nie popsułem zabawy
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^y=243 \\ (\frac{2}{3}x)^{2y}=1024 \end{cases}}\)
co teraz powinno już pójść łatwo
i drugie Ups wkradł się błąd...
tak patrze teraz na to drugie równanie i ....
pozostaje mi tylko przeprosić i poprawić mam nadzieję że nie popsułem zabawy
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^y=243 \\ (\frac{2}{3}x)^{2y}=1024 \end{cases}}\)
co teraz powinno już pójść łatwo
-
Lbubsazob
- Użytkownik

- Posty: 4591
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Dość specyficzny układ równań
No właśnie wyszło mi coś niestworzonego i zastanawiałam się, czy jest coś nie tak w tym zadaniu, czy to ja źle liczę z uwagi na fajną godzinę, ale teraz wszystko jasne... Zaraz idę na zajęcia, ale jak wrócę, to nad tym posiedzę
EDYCJA
EDYCJA
Ukryta treść:
