dzialania na wymiernych

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
n0id3ntity2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 mar 2010, o 22:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

dzialania na wymiernych

Post autor: n0id3ntity2 »

Niech Df bedzie dziedzina funkcji f, a Dg dziedzina funkcji g. Wyznacz zbiory \(\displaystyle{ Df \cup Dg}\), \(\displaystyle{ Df\cap Dg}\) ,\(\displaystyle{ Df \setminus Dg}\)

a) f(x) = \(\displaystyle{ \frac{6x-5}{x^{3} - 4x}}\),

g(x) = \(\displaystyle{ \frac{5x-6}{x^{3} - 4 x^{2} + 4x}}\)

b) f(x) = \(\displaystyle{ \frac{5x^{2} - 2x + 4}{x^{3} -2x ^{2} - x+2}}\)

g(x) = \(\displaystyle{ \frac{3x ^{2} -2x + 5}{x^{2} +x -2}}\)

tak wogole to interesuje mnie dlaczego jest zakazane wstawianie obrazkow...zeby utrudnic??....
zalezy mi na czasie, z gory dziekuje;)
Ostatnio zmieniony 9 sty 2011, o 23:48 przez n0id3ntity2, łącznie zmieniany 3 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dzialania na wymiernych

Post autor: piasek101 »

,,Kreska ułamkowa zastępuje znak dzielenia" (to zdanie nie jest poprawne, ale tak go podają) zatem popraw post (bo jest niepoprawny - przykłady były inne) stosując dwukropek i wtedy ktoś podpowie.
Awatar użytkownika
n0id3ntity2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 mar 2010, o 22:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

dzialania na wymiernych

Post autor: n0id3ntity2 »

dzieki chociaz za podpowiedz..nie potrafie jeszcze wszystkich znakow tu skminic
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dzialania na wymiernych

Post autor: piasek101 »

No to teraz ustalanie dziedziny.

Tutaj mają być niezerowe (czyli \(\displaystyle{ \neq 0}\)) mianowniki.

Zaczynasz od pierwszego, pokazujesz co dostajesz, ktoś sprawdzi.
ODPOWIEDZ