Złożenie funkcji
-
FAUSTVIII
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Senbonzakura
Złożenie funkcji
Jak za cos takiego się zabrać
\(\displaystyle{ f ,g: R^{2} \rightarrow R^{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x,y) = <x+y, xy>}\)
\(\displaystyle{ g(x,y) = <xy, x+y>}\)
jak obliczyc \(\displaystyle{ f\circ f}\) , \(\displaystyle{ f\circ g}\) ??
z góry dziękuje
\(\displaystyle{ f ,g: R^{2} \rightarrow R^{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x,y) = <x+y, xy>}\)
\(\displaystyle{ g(x,y) = <xy, x+y>}\)
jak obliczyc \(\displaystyle{ f\circ f}\) , \(\displaystyle{ f\circ g}\) ??
z góry dziękuje
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
-
FAUSTVIII
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Senbonzakura
Złożenie funkcji
Nie można jakoś jaśniej prosić ??Jan Kraszewski pisze:Z definicji
Np. \(\displaystyle{ f\circ f(x,y)=f(f(x,y))=f(x+y,xy)=...}\)
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Złożenie funkcji
A co chcesz jeszcze jaśniej? Definicję złożenia znasz? Tu nie ma nic poza definicją, więc cóż jeszcze...?
\(\displaystyle{ f\circ f(x,y)=f(f(x,y))=f(x+y,xy)=\langle x+y+xy,(x+y)xy\rangle}\)
JK
\(\displaystyle{ f\circ f(x,y)=f(f(x,y))=f(x+y,xy)=\langle x+y+xy,(x+y)xy\rangle}\)
JK
-
FAUSTVIII
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Senbonzakura
Złożenie funkcji
Pewnie źle
Niemogę zrozumieć skąd ma Pan \(\displaystyle{ <x+y+xy, (x+y)xy>}\) a nie \(\displaystyle{ <(x+y)xy, (x+y)xy>}\)
Niemogę zrozumieć skąd ma Pan \(\displaystyle{ <x+y+xy, (x+y)xy>}\) a nie \(\displaystyle{ <(x+y)xy, (x+y)xy>}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Złożenie funkcji
Bo funkcja \(\displaystyle{ f}\) na pierwszej współrzędnej dodaje, a na drugiej mnoży współrzędne argumentu.
Popatrz na to tak: \(\displaystyle{ f(a,b)=\langle a+b,ab\rangle}\) i podstaw \(\displaystyle{ a=x+y}\) i \(\displaystyle{ b=xy}\).
JK
Popatrz na to tak: \(\displaystyle{ f(a,b)=\langle a+b,ab\rangle}\) i podstaw \(\displaystyle{ a=x+y}\) i \(\displaystyle{ b=xy}\).
JK
-
FAUSTVIII
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Senbonzakura
Złożenie funkcji
a gdybyśmy mieli
\(\displaystyle{ f \circ g = <x+y+xy, xy(x+y) >}\)
wsumie to samo co wyżej.
\(\displaystyle{ f \circ g = <x+y+xy, xy(x+y) >}\)
wsumie to samo co wyżej.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Złożenie funkcji
Czy to jest pytanie?FAUSTVIII pisze:a gdybyśmy mieli
\(\displaystyle{ f \circ g = <x+y+xy, xy(x+y) >}\)
wsumie to samo co wyżej.
JK
-
FAUSTVIII
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Senbonzakura
Złożenie funkcji
TakJan Kraszewski pisze:Czy to jest pytanie?FAUSTVIII pisze:a gdybyśmy mieli
\(\displaystyle{ f \circ g = <x+y+xy, xy(x+y) >}\)
wsumie to samo co wyżej.
JK
F8
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
-
FAUSTVIII
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Senbonzakura
Złożenie funkcji
Czy poniższe złożenie jest dobrze napisane ?Jan Kraszewski pisze:Ale o co? Bo póki co nie rozumiem pytania.
JK
\(\displaystyle{ f \circ g = <x+y+xy, xy(x+y) >}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Złożenie funkcji
Policzone dobrze, napisane źle.FAUSTVIII pisze:Czy poniższe złożenie jest dobrze napisane ?
\(\displaystyle{ f \circ g = <x+y+xy, xy(x+y) >}\)
\(\displaystyle{ f \circ g (x,y)= \langle x+y+xy, xy(x+y)\rangle}\)
JK