Jestem w klasie 2 gimn i rozwiązujemy układy równań. Oto zadania, które są powiązane z tym zagadnieniem, więc bardzo proszę o całkowite ich rozwiązanie za pomocą układu równań. Z góry dziękuje i proszę o rozwiązanie tych zadań oraz podanie odpowiedzi.
Zad 1.
Czy można rozmienić złotówkę na monety o nominałach 2 gr i 5 gr tak, aby monet tych było razem 30 ?
Wydaje mi się, że nie można ale rozwiążcie proszę wszystko
Zad 2. Z miejscowości A do odległej o 220 km miejscowości B wyjechał samochodem pan Kowalski, a w tym samym czasie z miejscowości B do miejscowości A wyjechał pan Nowak. Minęli się po dwóch godzinach. Pan Kowalski całą trasę pokonał 1,5 raza szybciej niż Pan Nowak. Z jakimi średnimi prędkościami jechali panowanie Nowak i Kowalski..
2 zadania o równaniach
-
PatrykG
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
2 zadania o równaniach
Z całym szacunkiem, dziękuje ale prosiłem o rozwiązanie i układ równań ... nadal czekam i proszę wszystkich, żeby ktoś napisał poprawną odpowiedź z układem równań do obu zadAŃ
- Quaerens
- Użytkownik

- Podziękował: 439 razy
2 zadania o równaniach
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=30\\ 2x+5y=100 \end{cases}}\)
Dlatego nie można.-- 5 stycznia 2011, 17:56 --Zadanie 2
Nie robiłem bo już je gdzieś widziałem : )
112517.htm#p412200
Dlatego nie można.-- 5 stycznia 2011, 17:56 --Zadanie 2
Nie robiłem bo już je gdzieś widziałem : )
112517.htm#p412200
-
PatrykG
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
2 zadania o równaniach
I wystarczy tylko to jedno równanie ?
A w tym drugim zadaniu w linku którym mi podałeś to są jakieś skomplikowane działania, w których w ogóle nie użyto układów równań ? Czy tak ma być >
A w tym drugim zadaniu w linku którym mi podałeś to są jakieś skomplikowane działania, w których w ogóle nie użyto układów równań ? Czy tak ma być >
-
Rond
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
2 zadania o równaniach
Musisz jeszcze rozwiązać ten układ równań. Pamiętaj tylko, że x oraz y to muszą być liczy naturalne.
Oczywiście odnośnie pierwszego układu. Dla ułatwienia podpowiem, że x to liczba monet 2 gr, a y to liczba monet 5 gr.
Oczywiście odnośnie pierwszego układu. Dla ułatwienia podpowiem, że x to liczba monet 2 gr, a y to liczba monet 5 gr.