Obliczyć granice prawostronne i lewostronne funkcji
- xxxNFxxx
- Użytkownik

- Posty: 50
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 12:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Obliczyć granice prawostronne i lewostronne funkcji
\(\displaystyle{ a) \lim_{x \to 0} \frac{3}{x}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 1} f(x)}\) ,gdzie
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 3x + 2, x<1; \\ x^{2} + 4, x>1 \end{cases}}\)
nie wiem jak się to oblicza, niby zrobiłem pierwsze i wyszło mi 2 razy zero ale chyba źle :/
może ktoś powiedzieć więcej o obliczaniu tego bo szukałem tego na forum i nie znalazłem wiele
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 1} f(x)}\) ,gdzie
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 3x + 2, x<1; \\ x^{2} + 4, x>1 \end{cases}}\)
nie wiem jak się to oblicza, niby zrobiłem pierwsze i wyszło mi 2 razy zero ale chyba źle :/
może ktoś powiedzieć więcej o obliczaniu tego bo szukałem tego na forum i nie znalazłem wiele
-
math questions
- Użytkownik

- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Obliczyć granice prawostronne i lewostronne funkcji
\(\displaystyle{ a) \lim_{x \to 0} \frac{3}{x}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 ^{+} } \frac{3}{x}= \frac{3}{0 ^{+}} =+ \infty}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 ^{-} } \frac{3}{x}= \frac{3}{0 ^{-}} =- \infty}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 ^{+} } \frac{3}{x}= \frac{3}{0 ^{+}} =+ \infty}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 ^{-} } \frac{3}{x}= \frac{3}{0 ^{-}} =- \infty}\)
- xxxNFxxx
- Użytkownik

- Posty: 50
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 12:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Obliczyć granice prawostronne i lewostronne funkcji
a dlaczego właśnie tak że przy
\(\displaystyle{ 0^{+} jest + \infty}\)
da się to jakoś wytłumaczyć logicznie?
\(\displaystyle{ 0^{+} jest + \infty}\)
da się to jakoś wytłumaczyć logicznie?
-
math questions
- Użytkownik

- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Obliczyć granice prawostronne i lewostronne funkcji
bo do zera zblizasz sie po wyrazach dodatnich czyliz prawej strony
- xxxNFxxx
- Użytkownik

- Posty: 50
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 12:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Obliczyć granice prawostronne i lewostronne funkcji
a już widzę zapomniałem że poniżej jeden mamy ułamki a wtedy nam cały ułamek rośnie dzięki
a pytanie po jeszcze
czy jeżeli te 2 granice są różne czy to znaczy że nie istnieje granica w punkcie "0"?
a pytanie po jeszcze
czy jeżeli te 2 granice są różne czy to znaczy że nie istnieje granica w punkcie "0"?
-
math questions
- Użytkownik

- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
- xxxNFxxx
- Użytkownik

- Posty: 50
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 12:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Obliczyć granice prawostronne i lewostronne funkcji
a to tego drugiego ktoś ma pomysł?
bo ja mam taki żeby licząc lewostronną skorzystać z wzoru w wypadku x<1, a licząc prawostronną z x>1
dobrze to będzie?
bo ja mam taki żeby licząc lewostronną skorzystać z wzoru w wypadku x<1, a licząc prawostronną z x>1
dobrze to będzie?
-
math questions
- Użytkownik

- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Obliczyć granice prawostronne i lewostronne funkcji
robisz podobnie tylko dla \(\displaystyle{ x \rightarrow 1 ^{+}}\) bierzezesz funkcję \(\displaystyle{ x ^{2} +4}\) a dla \(\displaystyle{ x \rightarrow 1 ^{-}}\) bierzesz \(\displaystyle{ 3x+2}\)
