kolejny przykład znalazłem którego nie potrafię zrobić a powinienem go umieć :/
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{ln(1-2x)}{3x}}\)
stwierdziłem że skoro jest tak zapisane ale nic mi z tego nie wynikło ;/
pomijam że sama idea logarytmu naturalnego jest dla mnie niezrozumiała
ma ktoś pomysł bo ja nie wiem jak to uprościć, wymnożyłem rozdzieliłem na 2 ułamki i utknąłem
kolejna granica w punkcie (o ile istnieje)
-
miodzio1988
- xxxNFxxx
- Użytkownik

- Posty: 50
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 12:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
kolejna granica w punkcie (o ile istnieje)
no rzeczywiście nie pomyślałem że tamto można tak rozbić, aczkolwiek tam jest plus tu minus i mi się to nie wiąże chodzi o to żeby rozdzielić to tak żeby powstał ten wzór i pod resztę postawić zero? ;p
w tym zadaniu chyba nie można l'hospitalem niestety bo nim to miałbym większe szanse
-- 30 gru 2010, o 23:53 --
ach mam
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to 0 } \frac{ln(1+(-2x))}{-2x(-\frac{3}{2}) } = \lim_{ x \to 0 } \frac{1}{- \frac{3}{2} } = - \frac{2}{3}}\)
w tym zadaniu chyba nie można l'hospitalem niestety bo nim to miałbym większe szanse
-- 30 gru 2010, o 23:53 --
ach mam
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to 0 } \frac{ln(1+(-2x))}{-2x(-\frac{3}{2}) } = \lim_{ x \to 0 } \frac{1}{- \frac{3}{2} } = - \frac{2}{3}}\)