Ma ktoś pomysł na rozwiązanie tego ?
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 3} \frac{ \sqrt{x+13} - 2\sqrt{x+1} }{ x^{2} - 9 }}\)
widać tutaj że po podstawieniu "3"
mamy
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 3} \frac{4-4}{0} = \lim_{ x\to 3} \frac{0}{0}}\)
czyli symbol nieoznaczony
i pytanie czy da się to zrobić w jakiś szybki sposób czy z reguły l'Hospitala ?
granica funkcji w punkcie
- xxxNFxxx
- Użytkownik

- Posty: 50
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 12:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
granica funkcji w punkcie
czyli tak?
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 3} \frac{ \sqrt{x+13} - 2\sqrt{x+1} }{x^{2}-9} * \frac{\sqrt{x+13} + 2\sqrt{x+1}}{\sqrt{x+13} + 2\sqrt{x+1}}=
\lim_{ x\to 3} \frac{(x+13)-4(x+1)}{(x^{2}-9)(\sqrt{x+13} + 2\sqrt{x+1})}}\)
czyli podstawiając "3"
\(\displaystyle{ \frac{3+13-4*3+1}{(9-9)*(4+4)} = \frac{3}{0}=0}\)
dobrze?
aha i w treści zadania było oblicz(jeżeli istnieje)
jak sprawdzić czy istnieje?
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 3} \frac{ \sqrt{x+13} - 2\sqrt{x+1} }{x^{2}-9} * \frac{\sqrt{x+13} + 2\sqrt{x+1}}{\sqrt{x+13} + 2\sqrt{x+1}}=
\lim_{ x\to 3} \frac{(x+13)-4(x+1)}{(x^{2}-9)(\sqrt{x+13} + 2\sqrt{x+1})}}\)
czyli podstawiając "3"
\(\displaystyle{ \frac{3+13-4*3+1}{(9-9)*(4+4)} = \frac{3}{0}=0}\)
dobrze?
aha i w treści zadania było oblicz(jeżeli istnieje)
jak sprawdzić czy istnieje?
-
miodzio1988
-
miodzio1988
- xxxNFxxx
- Użytkownik

- Posty: 50
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 12:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
granica funkcji w punkcie
widzę już błąd -- 30 gru 2010, o 18:17 --wyszła mi \(\displaystyle{ -\frac{1}{16}}\)
mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze?
i od razu pytanie czy jeżeli wyszła z takiego liczenia granica to nie muszę sprawdzać że istnieje czy opiera się to na czym innym
mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze?
i od razu pytanie czy jeżeli wyszła z takiego liczenia granica to nie muszę sprawdzać że istnieje czy opiera się to na czym innym
