Granica ciągu geometrycznego
-
józef92
- Użytkownik

- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Granica ciągu geometrycznego
\(\displaystyle{ a_{n}=\sqrt{2}, \sqrt{2\sqrt{2}}, \sqrt{2\sqrt{2\sqrt{2}}}}\)
że granica istnieje to wiem bo na chłopski rozum sobie uzasadniam. Zauważam tutaj fakt, że każdy kolejny wyraz powstaje poprzez potęgowanie przez \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), czyli mogę zastosować wzór na n-ty wyraz ciągu geometrycznego.
\(\displaystyle{ 2^{\frac{1}{2}\cdot (\frac{1}{2})^{n-1}}}\)
i granica tego wykładnika wynosi 0?
że granica istnieje to wiem bo na chłopski rozum sobie uzasadniam. Zauważam tutaj fakt, że każdy kolejny wyraz powstaje poprzez potęgowanie przez \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), czyli mogę zastosować wzór na n-ty wyraz ciągu geometrycznego.
\(\displaystyle{ 2^{\frac{1}{2}\cdot (\frac{1}{2})^{n-1}}}\)
i granica tego wykładnika wynosi 0?
-
rodzyn7773
- Użytkownik

- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Granica ciągu geometrycznego
Jak rozpiszesz kilka początkowych wyrazów to można zauważyć, że wzór ogólny tego ciągu wygląda tak:
\(\displaystyle{ a_n=2^{ \frac{2^n-1}{2^n}}\)
Granicę tego łatwiej policzyć.
\(\displaystyle{ a_n=2^{ \frac{2^n-1}{2^n}}\)
Granicę tego łatwiej policzyć.
-
rodzyn7773
- Użytkownik

- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
-
miodzio1988
-
miodzio1988
Granica ciągu geometrycznego
Nie. SKoro granica wykładnika to \(\displaystyle{ 1}\) , a podstawa była dwójką to...