SPrawdzenie wyniku

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: józef92 »

\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{\frac{2^{n}+5^{n}}{3^{n}+4^{n}}}}\)

\(\displaystyle{ \frac{3}{7}}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4591
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: Lbubsazob »

józef92 pisze: \(\displaystyle{ \frac{3}{7}}\)
Niekoniecznie...
Wyłącz największą potęgę w liczniku i mianowniku.
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: józef92 »

a mogę największą z mianownika?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: miki999 »

A kto Ci zabroni?
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: józef92 »

Pomyłka
Ostatnio zmieniony 29 gru 2010, o 19:39 przez józef92, łącznie zmieniany 1 raz.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4591
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: Lbubsazob »

józef92 pisze:a mogę największą z mianownika?
Ale wtedy licznik wychodzi bezsensowny
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{ \frac{4^n\left( \left( \frac{1}{2} \right)^n+\left( \frac{5}{4} \right)^n \right) }{4^n\left( \left( \frac{3}{4} \right)^n +1\right) } }}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: miki999 »

W liczniku proponowałbym wyłączyć \(\displaystyle{ 5^n}\) zamiast \(\displaystyle{ 4^n}\).
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4591
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: Lbubsazob »

No to dlatego mówię od początku, że największa potęga z licznika i mianownika.
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: józef92 »

\(\displaystyle{ \frac{28}{30}}\)???
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: miki999 »

A dlaczego strzelasz wynik?
No to dlatego mówię od początku, że największa potęga z licznika i mianownika.
Zrób to i pokaż co otrzymałeś.
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: józef92 »

\(\displaystyle{ \sqrt[n]{\frac{5^{n}(\frac{2^{n}}{5^{n}})+1}{4^{n}(\frac{3^{n}}{4^{n}})+1}}}\)-- 29 grudnia 2010, 19:49 --aaa już wiem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4591
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Też nie.
Do czego dąży \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{5} \right)^n}\) i \(\displaystyle{ \left( \frac{3}{4} \right)^n}\)?
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: józef92 »

W sumie do 0. Czyli już mam odpowiedź, dzięki!

-- 29 grudnia 2010, 19:54 --

Ta granica to 0?-- 29 grudnia 2010, 19:58 --Mamy przecież pierwiastek z n...
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: miki999 »

Ta granica to 0?
Nie....

W Twoim zapisie powinien tam stać jeszcze nawias za \(\displaystyle{ 5^n}\) i \(\displaystyle{ 4^n}\).

Może spróbuj wyciągnąć \(\displaystyle{ \frac{5^n}{4^n}}\) spod pierwiastka.
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

SPrawdzenie wyniku

Post autor: józef92 »

Możesz mi go zrobić z objaśnieniem? ;/-- 29 grudnia 2010, 21:27 --Ostatecznie 1? ;/
ODPOWIEDZ