Witam.
Posiadam oto taki kod Prufera: \(\displaystyle{ \left[ 3, 4, 3, 2\right]}\)
Pytanie - jak mam zbudować z tego drzewo??
Zrobiłem tak:
- wypisałem sobie te dwie listy, nazwijmy je i oraz j
- z drugiej listy (j) wyszukałem najmniejszy element którego niema w liście i
- była to 1, więc podmieniłem zamiast 3 (pierwszy element z listy i) 1 i otrzymałem nową listę:
\(\displaystyle{ \left[ 1, 4, 3, 2\right]}\)
I tutaj jest problem, ponieważ nie posiadam na liście j takiego elementu, którego niema na liście i.
Czyżbym źle zrobił te listy? Albo jest jeszcze inne rozwiązanie.
Wiem, że zadanie jest BANALNE, ale proszę o oświecenie.
Pozdrawiam,
czarny1989
Kod Prufera
-
czarny1989
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 2 paź 2009, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
-
czarny1989
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 2 paź 2009, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Kod Prufera
Dzięki.
Zrobiłem to zadanie.
Proszę o sprawdzenie.
Link do drzewa:
Ps. Z kodu Prufera: \(\displaystyle{ \left[ 3, 4, 3, 2\right]}\)
powstał taki ciąg: \(\displaystyle{ \left[ 1, 5, 4, 3\right]}\)
Zrobiłem to zadanie.
Proszę o sprawdzenie.
Link do drzewa:
Ps. Z kodu Prufera: \(\displaystyle{ \left[ 3, 4, 3, 2\right]}\)
powstał taki ciąg: \(\displaystyle{ \left[ 1, 5, 4, 3\right]}\)
-
czarny1989
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 2 paź 2009, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
