wyznaczyc granice

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
mycha-mycha1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 71 razy

wyznaczyc granice

Post autor: mycha-mycha1 »

mam taki przykład:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{e^{x}-e^{-x}}{sinx}}\)
wiem ze musze zastosowac regułę L'Hospitala ale nie wiem jak obliczyć pochodną z
\(\displaystyle{ e^{-x}}\)
slawekstudia6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: HRUBIESZÓW
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

wyznaczyc granice

Post autor: slawekstudia6 »

\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{e^{x}-e^{-x}}{sinx}=^H\lim_{x \to 0} \frac{e^{x}+e^{-x}}{cosx}= \left[ \frac{1+1}{1} \right]=2}\)
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 726
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

wyznaczyc granice

Post autor: Przemas O'Black »

... %C5%BConej
mycha-mycha1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 71 razy

wyznaczyc granice

Post autor: mycha-mycha1 »

a dlaczego w liczniku:
\(\displaystyle{ \^H\lim_{x \to 0} \frac{e^{x}+e^{-x}}{cosx}=}\)
e ma w potędze "-x" a nie "x" ?
k_law
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 maja 2006, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

wyznaczyc granice

Post autor: k_law »

\(\displaystyle{ (e^{-x})' = e^{-x} \cdot (-1)}\)

Trzeba skorzystać z \(\displaystyle{ (f(g(x)))'= f'(g(x))\cdot g'(x)}\).
ODPOWIEDZ