Witam, mam problem z rozwiązaniem wydawałoby się (dla mnie) łatwego zadania:
Wyznaczyć s:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{s}{5} } + \frac{s}{330} = 6,5}\)
Chodzi też o metodę rozwiązywania. Próbowałem zrobić z tego równanie kwadratowe, podstawiając \(\displaystyle{ s=x^2}\), wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{330} x^2 + \frac{1}{ \sqrt{5} } x -6,5 =0}\)
Wtedy wychodzi: \(\displaystyle{ x _{1} \approx -0,00148 \vee x _{2} \approx 0,000122}\)
Ale chyba nie tędy droga, bo wynik powinien być \(\displaystyle{ s \approx 177,67}\)
Pozdrawiam!
Funkcja z pierwiastkiem.
- piotrek1718
- Użytkownik

- Posty: 147
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 37 razy
- mmoonniiaa
- Użytkownik

- Posty: 5442
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Funkcja z pierwiastkiem.
zastosuj podstawienie: \(\displaystyle{ \sqrt{s} =x \ge 0 \Rightarrow s=x^2}\)-- 27 grudnia 2010, 15:32 --mi wychodzi: \(\displaystyle{ x_1<0 \wedge x_2=13,33}\)
- piotrek1718
- Użytkownik

- Posty: 147
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 37 razy
Funkcja z pierwiastkiem.
Ja to wklepałem do excela, aby sprawdzić czy w ogóle można to traktować jako r.kwadratowe.
Współczynniki:
\(\displaystyle{ a= \frac{1}{330} \approx 0,0030303}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{1}{ \sqrt{5} } \approx 0,447214}\)
\(\displaystyle{ c=-6,5}\)
I z tego: \(\displaystyle{ \Delta \approx 0,2787878... \Rightarrow \sqrt{\Delta} \approx 0,528004...}\)
Ach... Bo ja źle wpisałem w excelu...
Faktycznie: \(\displaystyle{ x1 = -160,91 \vee x2 = 13,33}\)
EDIT: Przepraszam za niepotrzebny kłopot, i dziękuję za Waszą szybka odpowiedź!
Współczynniki:
\(\displaystyle{ a= \frac{1}{330} \approx 0,0030303}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{1}{ \sqrt{5} } \approx 0,447214}\)
\(\displaystyle{ c=-6,5}\)
I z tego: \(\displaystyle{ \Delta \approx 0,2787878... \Rightarrow \sqrt{\Delta} \approx 0,528004...}\)
Ach... Bo ja źle wpisałem w excelu...
Faktycznie: \(\displaystyle{ x1 = -160,91 \vee x2 = 13,33}\)
EDIT: Przepraszam za niepotrzebny kłopot, i dziękuję za Waszą szybka odpowiedź!