Szukam pomocy, wskazówek w ułożeniu funkcji sił wewnętrznych i sporządzeniu wykresów sił wewnętrznych.
Dane są P1, P2, P3, P4, Mz, q i a
Pierwsze pytanie dotyczy czy dobrze pozaznaczałam reakcje i czy ta siłę P4 dobrze "zrzutowalam" na oś x i czy dobrze potem tę P4 uwzględniłam w równaniach i czy to było konieczne, bo coś podobnego było robione na ćwiczeniach, ale nie bardzo to zrozumiałam.
Drugie dotyczy wyznaczenia tych reakcji:
suma Pix = P4 +P1x+P3x+Ha=0
suma Piy=Va-P1y-P2-P3y+Vd+Ve=0
suma M(d)=Va*10 + Ma+K4 - P1y*4,5 -q*10*5+P2*2-Mz-Ve*4,5+P3y*6=0
suma M(de)=-Ve *4,5-Mz+P2*2=0
suma M(ed)=-Mz-P2*2,5+Vd*4,5=0
i z tych równań wyszło mi, że Ve=0 i zastanawiam się czy się gdzieś nie pomyliłam, proszę o pomoc
wykresy sil wewnętrznych
wykresy sil wewnętrznych
Ostatnio zmieniony 25 gru 2010, o 18:26 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
wykresy sil wewnętrznych
Drugie i dalsze równania równowagi ułożone są niepoprawnie.
Pierwsze, da poprawny wynik na składową horyzontalną reakcji w utwierdzeniu.
Rozłóż tę belkę na składowe, ale tak, że w przegubie B belki AB i w przegubie C belki C-E zawieś na niciach środkową część BC obciążoną jak przed rozłączeniem. Zauważysz, że na przegub B części AB działa siła z jaką ta nić podtrzymuje lewy koniec belki BC, podobnie będzie w nici na końcu C. Te siły obciążają końce B dla lewej części i C dla prawej. Ułóż równania równowagi dla części A-B i dla C-E ( z końcem gdzie przyłożona jest siła).
Rozwiąż każde z nich oddzielnie.Otrzymasz reakcje w podporach i moment w utwierdzeniu.
W.Kr. Zawsze odpowiadam na @
Pierwsze, da poprawny wynik na składową horyzontalną reakcji w utwierdzeniu.
Rozłóż tę belkę na składowe, ale tak, że w przegubie B belki AB i w przegubie C belki C-E zawieś na niciach środkową część BC obciążoną jak przed rozłączeniem. Zauważysz, że na przegub B części AB działa siła z jaką ta nić podtrzymuje lewy koniec belki BC, podobnie będzie w nici na końcu C. Te siły obciążają końce B dla lewej części i C dla prawej. Ułóż równania równowagi dla części A-B i dla C-E ( z końcem gdzie przyłożona jest siła).
Rozwiąż każde z nich oddzielnie.Otrzymasz reakcje w podporach i moment w utwierdzeniu.
W.Kr. Zawsze odpowiadam na @
