Dla podanej na schemacie belki wspornikowej wyznaczyć reakcje podpory oraz rozkład sił poprzecznych i momentów gnących w funkcji długości. Wskazać miejsce wystąpienia największych naprężeń zginających i określić ich wartość, jeżeli przekrój belki jest kwadratem o boku a.
Rozkład sił poprzecznych i momentów gnących, naprężenia.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Rozkład sił poprzecznych i momentów gnących, naprężenia.
Zauważ brak składowych sił czynnych wzdłuż osi belki. Zatem odpowiedź, czyli siła bierna w utwierdzeniu nie ma takowej. Siły czynne starają się obrócić belkę względem utwierdzenia każda swoim momentem względem punktu utwierdzenia, a utwierdzenie odpowiada na to działanie momentem utwierdzenia równym sumie momentów od obciążenia czynnego, czyli działającego na belkę. W sumie belka się nie obraca, zatem moment wypadkowy bierny i czynny ( od sił czynnych) jest równy zero (równanie momentów względem punktu utwierdzenia).
Następnie sporządź wykres sił poprzecznych i zauważ, że w przekroju gdzie siła poprzeczna zmienia znak na przeciwny ( tw. Szwedlera-Żurawskiego) moment osiąga lokalne ekstremum. Teraz już nie powinieneś mieć trudności z narysowaniem wykresu momentów (zginających), określenia przekroju z Mmax. Naprężenia w przekroju to już drobiazg, bo są równe ilorazowi Mg/Wx.
Ale gotowca nie mogę podesłać.
W.Kr.
Następnie sporządź wykres sił poprzecznych i zauważ, że w przekroju gdzie siła poprzeczna zmienia znak na przeciwny ( tw. Szwedlera-Żurawskiego) moment osiąga lokalne ekstremum. Teraz już nie powinieneś mieć trudności z narysowaniem wykresu momentów (zginających), określenia przekroju z Mmax. Naprężenia w przekroju to już drobiazg, bo są równe ilorazowi Mg/Wx.
Ale gotowca nie mogę podesłać.
W.Kr.
-
angulo1807
Rozkład sił poprzecznych i momentów gnących, naprężenia.
suma \(\displaystyle{ P_x=0}\) to \(\displaystyle{ H_a=0}\)
suma \(\displaystyle{ P_y=0}\),to \(\displaystyle{ V_a+2P-P-3P=0}\), to \(\displaystyle{ V_a= -2P}\)
suma \(\displaystyle{ M_a=0}\), \(\displaystyle{ -P_l-3P \cdot \frac{l}{3} +2P \cdot \frac{2l}{3} +M_a =0}\) to \(\displaystyle{ M_a= \frac{2}{3} P_l}\)
suma \(\displaystyle{ P_y=0}\),to \(\displaystyle{ V_a+2P-P-3P=0}\), to \(\displaystyle{ V_a= -2P}\)
suma \(\displaystyle{ M_a=0}\), \(\displaystyle{ -P_l-3P \cdot \frac{l}{3} +2P \cdot \frac{2l}{3} +M_a =0}\) to \(\displaystyle{ M_a= \frac{2}{3} P_l}\)
Ostatnio zmieniony 1 sty 2011, o 18:45 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Rozkład sił poprzecznych i momentów gnących, naprężenia.
Sprawdź obrachunki i znaki.
A charakter przebiegu T=T(x) i M=M(x) jak na załączonym obrazku.
W.Kr.
A charakter przebiegu T=T(x) i M=M(x) jak na załączonym obrazku.
W.Kr.
