ciągłość funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Edyta1010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 6 cze 2008, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Cmolas
Podziękował: 56 razy

ciągłość funkcji

Post autor: Edyta1010 »

Zbadaj ciągłość funkcji

\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} \frac{x^2-25 }{x+5} \quad \text{gdy} \ x \neq -5 \\ -10 \quad \ \ \text{gdy} \ x=-5 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2010, o 19:11 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

ciągłość funkcji

Post autor: bartek118 »

Skoro ustalamy, że f(-5)=-10, to -5 może być punktem nieciągłości.
Liczymy granicę prawo i lewostronną w -5:
najlepiej z reguły d'Hospitala:
\(\displaystyle{ \lim \frac{2x}{1}}\)
I widzimy, że w -5 prawo i lewostronna granica jest sobie równa i wynosi -10, zatem ta funkcja jest ciągła
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10307
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2431 razy

ciągłość funkcji

Post autor: Dasio11 »

Proponuję jednak policzyć to bez używania reguły de l'Hospitala:

\(\displaystyle{ \lim_{x \to -5} f(x)= \lim_{x \to -5} \frac{x^2-25}{x+5}=\ldots}\)
ODPOWIEDZ