algebra działania wielomian

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
aina1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 28 lis 2006, o 21:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

algebra działania wielomian

Post autor: aina1000 »

\(\displaystyle{ W= {w R_2 [x] : w(0)× w(1) = 0}}\) czy dodawanie jest w tym zbiorze wewnętrzne

\(\displaystyle{ R_2[x]}\) to wielomianyzmiennej x stopnia co najwyżej drugiego
Ostatnio zmieniony 28 lis 2006, o 22:32 przez aina1000, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Arbooz
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 308
Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białogard/Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 7 razy

algebra działania wielomian

Post autor: Arbooz »

Nie, bo np:

\(\displaystyle{ w_1(x)=x}\), \(\displaystyle{ w_2(x)=-x+1}\).

Wówczas \(\displaystyle{ w_1, w_2 R_2[x]}\), ale \(\displaystyle{ w_1+w_2 R_2[x]}\)
aina1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 28 lis 2006, o 21:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

algebra działania wielomian

Post autor: aina1000 »

Dzięki. a jak tutaj będzie z elementem neutralnym i przeciwnymi?
ODPOWIEDZ