Mam do obliczenia taką grrrranicę. Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to\frac{\pi}{2}}\frac{\tan 3x}{\tan 5x}}\)
Granica z tangensem
-
greey10
- Użytkownik

- Posty: 990
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Granica z tangensem
z tego co sie orientuje to jakims dziwnym zgiegem okolicznosci ;D tan3x oraz tan5x gdy x->\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) dazy do zera ;d tak wiec korzystajac ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{\tan{x}}{x}\rightarrow{1}}\) mamy ze \(\displaystyle{ \frac{\tan{3x}}{\tan{5x}}*\frac{5x}{3x}*\frac{3x}{5x}\rightarrow{\frac{5}{3}}}\) ;D
poprawione, ale nie kasuje tak czy siak moze sie komus kiedys przyda ;p
poprawione, ale nie kasuje tak czy siak moze sie komus kiedys przyda ;p
Ostatnio zmieniony 28 lis 2006, o 19:56 przez greey10, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jasny
- Użytkownik

- Posty: 832
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Granica z tangensem
To zachodzi, ale przy x dążącym do zera.greey10 pisze:\(\displaystyle{ \frac{\tan{x}}{x}\rightarrow{1}}\)
-
greey10
- Użytkownik

- Posty: 990
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Granica z tangensem
to to ja wiem tylko ze sie pomylilem i z tym ze sin3x gdy x->\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) dazy dp -1 a ja myslalem ze do 0
ale tak czy siak anyway jak to sie mowi ciag ten dazy do minus jedynki
rozbij to sobie na \(\displaystyle{ \frac{\cos{5x}\sin{3x}}{\cos{3x}\sin{5x}}=\frac{\cos{(3x+2x)}}{\cos{3x}}*\frac{\sin{3x}}{\sin{(3x+2x)}}\rightarrow{1}}\)
i teraz podstaw pod x \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)
odczytaj to sobie z wykresu narysuj to i bedziesz wszystko widzial
ale tak czy siak anyway jak to sie mowi ciag ten dazy do minus jedynki
rozbij to sobie na \(\displaystyle{ \frac{\cos{5x}\sin{3x}}{\cos{3x}\sin{5x}}=\frac{\cos{(3x+2x)}}{\cos{3x}}*\frac{\sin{3x}}{\sin{(3x+2x)}}\rightarrow{1}}\)
i teraz podstaw pod x \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)
odczytaj to sobie z wykresu narysuj to i bedziesz wszystko widzial
Ostatnio zmieniony 28 lis 2006, o 19:56 przez greey10, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jasny
- Użytkownik

- Posty: 832
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Granica z tangensem
W każdym razie ta granica wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{3}}\), a nie \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\).
