Jak w temacie.
1.\(\displaystyle{ \int x*ln(1+x ^{2})dx}\)
Przy liczeniu przez części dochodzę do momentu, gdzie we wzorze mam taki twór \(\displaystyle{ \int \frac{x ^{3} }{1+x ^{2} }dx}\).
2. \(\displaystyle{ \int 6 ^{1-x}dx}\). Mogę podstawić 1-x=t, ale nic specjalnie mi to nie daje, bo nie wiem, co z tym dalej robić.
Z góry dzięki za pomoc.
2 całki do policzenia
-
matematyk1
- Użytkownik

- Posty: 53
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
-
Caballero
- Użytkownik

- Posty: 49
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kpns
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 9 razy
2 całki do policzenia
1. Zajmę się tylko tą całką, do której doszedłeś i coś nie możesz rozwiązać.
\(\displaystyle{ \int \frac{x ^{3}}{1+x ^{2}}dx = \int \frac{(x^{2}+1)x - x}{1+x^{2}} dx = \int xdx - \int \frac{x}{1+x^{2}}dx}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{x}{1+x^{2}}dx}\) podstawiasz \(\displaystyle{ \begin{cases}t=x^{2}+1 \\ dt = 2xdx\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int \frac{dt}{t} = \frac{1}{2}ln|t| + C}\)
\(\displaystyle{ \int xdx = \frac{x^{2}}{2} + C}\)
To wyżej podstawiasz do pierwszego równania i gotowe
EDIT:
2.
\(\displaystyle{ \int 6^{1-x}dx}\) podstawiasz \(\displaystyle{ \begin{cases} t=1-x \\ dt=-dx\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \int 6^{1-x}dx = -\int 6^{t}dt = -\int e^{ln6^{t}} = -\int e^{t \cdot ln6} = -\frac{e^{t \cdot ln6}}{ln6} + C}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{x ^{3}}{1+x ^{2}}dx = \int \frac{(x^{2}+1)x - x}{1+x^{2}} dx = \int xdx - \int \frac{x}{1+x^{2}}dx}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{x}{1+x^{2}}dx}\) podstawiasz \(\displaystyle{ \begin{cases}t=x^{2}+1 \\ dt = 2xdx\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int \frac{dt}{t} = \frac{1}{2}ln|t| + C}\)
\(\displaystyle{ \int xdx = \frac{x^{2}}{2} + C}\)
To wyżej podstawiasz do pierwszego równania i gotowe
EDIT:
2.
\(\displaystyle{ \int 6^{1-x}dx}\) podstawiasz \(\displaystyle{ \begin{cases} t=1-x \\ dt=-dx\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \int 6^{1-x}dx = -\int 6^{t}dt = -\int e^{ln6^{t}} = -\int e^{t \cdot ln6} = -\frac{e^{t \cdot ln6}}{ln6} + C}\)
- M Ciesielski
- Użytkownik

- Posty: 2500
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
2 całki do policzenia
Jeszcze wypadałoby przekształcić ten licznik no i do poprzedniej zmiennej wrócić.
-
matematyk1
- Użytkownik

- Posty: 53
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Lorek
- Użytkownik

- Posty: 7069
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1327 razy
2 całki do policzenia
A po co na niego wpadać, skoro \(\displaystyle{ \int a^x \mbox{d}x}\) to całka "tablicowa".Dzięki. Na ten motyw z liczbą e bym nie wpadł.
-
Caballero
- Użytkownik

- Posty: 49
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kpns
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 9 razy
2 całki do policzenia
Całka tablicowa, ale to nie znaczy, że nie można jej obliczyć?
Poza tym u mnie nie było tego wzorku na tablicy, a tak sobie mogę bez problemu z nim poradzić
Poza tym u mnie nie było tego wzorku na tablicy, a tak sobie mogę bez problemu z nim poradzić
-
matematyk1
- Użytkownik

- Posty: 53
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
2 całki do policzenia
Dokładnie. Ja chcę się nauczyć liczyć całki, a nie korzystać z tablic (które na kolokwium nie są dozwolone).