styczna

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
sprawdziany44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 11 kwie 2006, o 21:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 5 razy

styczna

Post autor: sprawdziany44 »

znajdz rownanie stycznej y=ax do funkcji f(x)= 1/6 x^3 + 8/3 . (ta funkcja styczna przechodzi przez punkt (0,0) )

czekam na rozw

chyba mozna to rozwiazac przy pomocy pochodnej
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13384
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

styczna

Post autor: mol_ksiazkowy »

wsk.\(\displaystyle{ P(x_0, ax_0)}\) = punkt stycznosci \(\displaystyle{ y^\prime=0,5x^2=a}\)
sprawdziany44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 11 kwie 2006, o 21:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 5 razy

styczna

Post autor: sprawdziany44 »

w odp jest y=2x ( jest jeszcze taki rysunek ze ta funkcja liniowa jest styczna po prawej stronie tej funkcji szesciennej)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13384
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

styczna

Post autor: mol_ksiazkowy »

bo .\(\displaystyle{ P(x_0 \ 0,5x_0^3)}\), tj , wsk.\(\displaystyle{ 0,5 x_0^3 =1/6 x_0^3 + 8/3}\) skad x0=2 P(2,4) a=2
sprawdziany44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 11 kwie 2006, o 21:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 5 razy

styczna

Post autor: sprawdziany44 »

o wielkie dzieki, a jesli istnieje prosta rownolegla do y=2x i jest styczna z tym wykresem funkcji szesciennej, to jakie bylby punkt stycznosci

[ Dodano: 28 Listopad 2006, 00:15 ]
a juz nie trzeba, zrobilem sam hehe
ale tak wogole to dzieki za fatyge
ODPOWIEDZ