Witam, jak rozwiązać podaną nierówność:
\(\displaystyle{ arccos( \frac{1}{x+2}) \ge 0}\)
nierówność z arcuses
-
niebieskooki
- Użytkownik

- Posty: 46
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 10 razy
nierówność z arcuses
1) Określ dziedzinę
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{x+2} \le 1}\)
\(\displaystyle{ x+2 \neq 0}\)
2) Ze względu ,że funkcja arccos jest różnowartościowa można nałożyć na nią funkcje cos.
\(\displaystyle{ cosarccos \frac{1}{x+2} \ge cos 0}\)
3)arccos jest funkcja malejącą (zmieniamy znak)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+2} \le cos 0}\)
no i teraz chyba już prosta nierówność
EDIT: tak, zapomniałem dopisać
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{x+2} \le 1}\)
\(\displaystyle{ x+2 \neq 0}\)
2) Ze względu ,że funkcja arccos jest różnowartościowa można nałożyć na nią funkcje cos.
\(\displaystyle{ cosarccos \frac{1}{x+2} \ge cos 0}\)
3)arccos jest funkcja malejącą (zmieniamy znak)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+2} \le cos 0}\)
no i teraz chyba już prosta nierówność
EDIT: tak, zapomniałem dopisać
Ostatnio zmieniony 8 gru 2010, o 16:29 przez niebieskooki, łącznie zmieniany 3 razy.
