Równania liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
remiky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Namysłów

Równania liczb zespolonych

Post autor: remiky »

Prosze o pomoc w rozwiazaniu 2 zadan:

Pokazac, ze dla dowolnych liczb zespolonych \(\displaystyle{ z_1=a+bi, z_2=c+di}\) zachodzi równość:

1) |\(\displaystyle{ z_{1}z_{2}|=|z_{1}|\cdot|z_{2}}\)|


2) \(\displaystyle{ \frac{\overline{z_{1}}}{\overline{z_{2}}}=\overline{(\frac{z_{1}}{z_{2}})}}\)
Ostatnio zmieniony 7 gru 2010, o 22:57 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer [latex][/latex].
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2031
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Równania liczb zespolonych

Post autor: rtuszyns »

Najnormalniej podstawić i zobaczyć co wyjdzie...
ODPOWIEDZ