Wyznacz równania prostych - przekątne kwadratu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ysiulec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 gru 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wyznacz równania prostych - przekątne kwadratu

Post autor: ysiulec »

Całe zadanie brzmi tak:
Dwa sąsiednie wierzchołki kwadratu mają współrzędne (0,0) i (6, -2). Wyznacz równania prostych zawierających przekątne tego kwadratu.
Rysunek mocno podglądowy:
AU
AU
vRkxt.gif (891 Bajtów) Przejrzano 449 razy
I teraz jak to zadanie widzę:
Przyjmę A(0,0) i B(6,-2).
Wzór do wyznaczenia równania tej prostej to:
\(\displaystyle{ y- y_{1} = \frac{y_{2} - y_{1}}{ x_{2} - x_{1}} (x - x_{1})}\)
Po podstawieniu wychodzi:
\(\displaystyle{ y = -\frac{2}{6} \cdot x}\)

\(\displaystyle{ y = -\frac{1}{3}x}\) - to wzór na prostą AB.

Potrzebuję teraz wyznaczyć wzór na prostą BC, aby otrzymać wzór na przekątną AC.
Mając AC, mogę wyznaczyć przekątną BD, po prostu \(\displaystyle{ a_{1}=- \frac{1}{a}}\)
Czy dobrze rozumuję?
Ostatnio zmieniony 18 sty 2011, o 11:30 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Indeks dolny to w LATeXu '_{}', nie '{}'.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Wyznacz równania prostych - przekątne kwadratu

Post autor: piasek101 »

Dokładnie się nie wpatrywałem - co z tego wykminisz, zobaczymy - istnieją dwa takie kwadraty.
Awatar użytkownika
1Zielona1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 5 gru 2010, o 20:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

Wyznacz równania prostych - przekątne kwadratu

Post autor: 1Zielona1 »

Ysiulec
Bardzo dobrze rozumujesz.

Prostą AB już sobie obliczyłeś, to \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{3}x}\)

A dalej.. zapewne i Ty tak myślisz:
a) wyznaczymy prostej BC prostopadłej do AB. To \(\displaystyle{ y=3x-20}\).
Obliczymy również długość boku kwadratu, to \(\displaystyle{ \sqrt{40}}\)
(i nie trzeba wyłączać w nim czynnika przed znak pierwiastka ponieważ znak pierwiastka wkrótce Ci się skróci, gdy w równaniu na długość odcinka obie strony podniesiesz do kwadratu).

b) mając przyjęte \(\displaystyle{ C=(x,y)}\), obliczoną długość boku \(\displaystyle{ BC=\sqrt{40}}\) i prostą BC: \(\displaystyle{ y=3x-20}\) na której ten bok leży, utworzysz układ równań i wyliczysz z niego współrzędne punktu C.
Będą, jak podpowiada Ci kolega dwie jego opcje C i C' (nad punktem B i pod punktem B).

c) mając obliczone współrzędne punktu C, wyliczysz równanie przekątnej AC i prostopadłej do niej DB tak jak napisałeś na końcu swego postu.
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2010, o 00:00 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę CAŁE, nawet proste, wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer [latex][/latex].
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1862
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Wyznacz równania prostych - przekątne kwadratu

Post autor: xiikzodz »

Oznaczmy \(\displaystyle{ A=(0,0), B=(6,-2)}\).
Niech \(\displaystyle{ u=B-A=(6,-2)}\) będzie wektorem reprezentującym dany bok kwadratu. Wektory \(\displaystyle{ v_1=(2,6)}\) oraz \(\displaystyle{ v_2=(-2,-6)}\) są do \(\displaystyle{ v}\) prostopadłe i mają tę samą co on długość. Wówczas wektory \(\displaystyle{ d_1=u+v_1=(8,4)}\) oraz \(\displaystyle{ d_2=u+v_2=(4,-8)}\) kwadratu (niezależnie od tego, na który z dwóch możliwych kwadratów się zdecydujemy). Zatem równania szukanych prostych przechodzących przez \(\displaystyle{ A=(0,0)}\) to

\(\displaystyle{ d_1\circ(x,y)=0}\), czyli \(\displaystyle{ 8x+4y=0}\)

oraz

\(\displaystyle{ d_2\circ(x,y)=0}\), czyli \(\displaystyle{ 4x-8y=0}\).

Symbolem \(\displaystyle{ \circ}\) oznaczam iloczyn skalarny.

Rysunek:



Oto seria innych przykładów na to, z jaką uporczywością mąci się uczniom w głowach wzorami zamiast prezentować to, co proste i uniwersalne:

post450385.htm#p450385
post450804.htm#p450804
post484411.htm#p484411
post561255.htm#p561255
post568856.htm#p568856
post863477.htm#p863477
post864916.htm#p864916
232199.htm#p864916
ODPOWIEDZ