5, jesienią zgromadzono 100kg ogórków, które zawierały 99% wody. Po pewnym czasie
woda stanowiła 95%. ile wówczas ważyły ogórki?
ile waża ogórki
-
grzybek_95
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 19 mar 2010, o 13:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
-
mkb
- Użytkownik

- Posty: 244
- Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 47 razy
ile waża ogórki
Nie z proporcji.
Waga suchej masy się nie zmienia, jest jej:
\(\displaystyle{ 100kg \cdot (100 \% -1 \% )=1 kg}\)
Po wysuszeniu ogórki ważyły x kg:
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{x}=95 \%}\)
skąd
\(\displaystyle{ 0,05 \cdot x=1}\)
\(\displaystyle{ x=20}\)
Waga suchej masy się nie zmienia, jest jej:
\(\displaystyle{ 100kg \cdot (100 \% -1 \% )=1 kg}\)
Po wysuszeniu ogórki ważyły x kg:
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{x}=95 \%}\)
skąd
\(\displaystyle{ 0,05 \cdot x=1}\)
\(\displaystyle{ x=20}\)
