Potrzebuję pomocy w pewnym zadaniu matematycznym. Nie wiem gdzie jej szukać. Czy ktoś może mi podać jakiś link, cokolwiek, gdzie otrzymam pomoc.
Trześć zadania jest następująca:
Wiadomo, że n jest liczbą naturalną większą od 200 oraz liczby n i n+2 są liczbami pierwszymi. Wykaż, że liczba n+1 jest podzielna przez 6.
Liczby pierwsze i podzielnośc przez 6
-
marshal
- Użytkownik

- Posty: 871
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
Liczby pierwsze i podzielnośc przez 6
man...
dobry temat to np: liczby pierwsze i podzielnosc
ten ci wyjatkowo zmienie, ale na przyszlosc zwaracaj na to uwage..
i forum wybrales dobre
dobry temat to np: liczby pierwsze i podzielnosc
ten ci wyjatkowo zmienie, ale na przyszlosc zwaracaj na to uwage..
i forum wybrales dobre
Liczby pierwsze i podzielnośc przez 6
Przepraszam za kłopoty.
To przez to, że mam bardzo mało czasu i bardzo duży problem. ;(
To przez to, że mam bardzo mało czasu i bardzo duży problem. ;(
-
TomciO
- Użytkownik

- Posty: 286
- Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
Liczby pierwsze i podzielnośc przez 6
n>200
n i n+2 sa pierwsze
Latwo wiec zauwazyc ze z dzielenia przez 3 n musi dawac reszte 2. Bowiem gdyby dawalo reszte 0 byloby podzielne przez 3 (a jedyna liczba pierwsza podzielna przez 3 jest 3 co sie kloci z zalozeniem), a gdyby dawalo reszte 1 to byloby postaci 3k+1, czyli n+2=3k+1+2=3(k+1) wiec tez byloby podzielne przez 3.
Jak wiadomo, ze n ma postac 3k+2 to dalej juz latwo.
n+1=3k+2+1=3k+3=3(k+1) czyli ta liczba jest podzielna przez 3. Jako, ze n jest liczba pierwsza >200 to wiadomo, ze jest nieparzysta, dlatego n+1 jest parzyste. A skoro 2|n+1 oraz 3|n+1 to 6|n+1.
n i n+2 sa pierwsze
Latwo wiec zauwazyc ze z dzielenia przez 3 n musi dawac reszte 2. Bowiem gdyby dawalo reszte 0 byloby podzielne przez 3 (a jedyna liczba pierwsza podzielna przez 3 jest 3 co sie kloci z zalozeniem), a gdyby dawalo reszte 1 to byloby postaci 3k+1, czyli n+2=3k+1+2=3(k+1) wiec tez byloby podzielne przez 3.
Jak wiadomo, ze n ma postac 3k+2 to dalej juz latwo.
n+1=3k+2+1=3k+3=3(k+1) czyli ta liczba jest podzielna przez 3. Jako, ze n jest liczba pierwsza >200 to wiadomo, ze jest nieparzysta, dlatego n+1 jest parzyste. A skoro 2|n+1 oraz 3|n+1 to 6|n+1.
