Granice pewnych ciągów

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Marshall32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 1 raz

Granice pewnych ciągów

Post autor: Marshall32 »

Witam,

Mógłby mi ktoś napisać jaka jest granica ciągu

\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\sqrt[3]{n}}\)

i z jakiego twierdzenia można skorzystać żeby ją znaleźć albo co trzeba zrobić?

oraz mam jeszcze problem z poniższą granicą ciągu:

\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}n-\sqrt[3]{n^{3} -n^{2}}}\)

Tę drugą próbowałem zrobić wyłączając n przed nawias, ale granica wychodziła mi \(\displaystyle{ \infty \cdot 0}\)

A w książce w odpowiedziach jest trochę inaczej.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Granice pewnych ciągów

Post autor: wawek91 »

Granica pierwszego ciągu jest równa nieskończoność. A w drugim musisz policzyc przez sprzęzenie wykorzystując wzor

\(\displaystyle{ a - b = \frac{a^{3} - b^{3}}{a^{2} + ab + b^{2}}}\)
ODPOWIEDZ