Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania \(\displaystyle{ px ^{2}+px+0,5=0}\) w zależności od wartości parametru p, a następnie naszkicuj wykres funkcji f, która każdej wartości parametru p przyporządkowuje liczbę rozwiązań tego równania.
więc
a=p, b=p, c=,05, a=b
z tego wyszło mi \(\displaystyle{ p=- \frac{1}{2}}\)
funkcja kwadratowa z parametrem
-
dzidziuniaa
- Użytkownik

- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- akw
- Użytkownik

- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
funkcja kwadratowa z parametrem
Nie jesteś wstanie policzyć p bo p ma nieskończenie wiele rozwiązań. Zobacz co się dzieje z liczbą rozwiązań gdy
1) \(\displaystyle{ p=0}\)
2)\(\displaystyle{ p=- \frac{1}{2}}\)
3)\(\displaystyle{ p=5}\)
1) \(\displaystyle{ p=0}\)
2)\(\displaystyle{ p=- \frac{1}{2}}\)
3)\(\displaystyle{ p=5}\)
-
dzidziuniaa
- Użytkownik

- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23518
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
funkcja kwadratowa z parametrem
Najpierw sprawdź (jak już wspomniano) co dzieje się dla p = 0.
Potem dla pozostałych (p) masz kwadratowe - a tu delta (wierzchołek jest nieistotny).
Potem dla pozostałych (p) masz kwadratowe - a tu delta (wierzchołek jest nieistotny).
-
dzidziuniaa
- Użytkownik

- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
funkcja kwadratowa z parametrem
dla delty zero wychodzi 0,5=0 to nie prawdziwe?
\(\displaystyle{ \Delta=p ^{2}-2p}\)
\(\displaystyle{ \Delta=p ^{2}-2p}\)
- Wooler
- Użytkownik

- Posty: 75
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
funkcja kwadratowa z parametrem
\(\displaystyle{ p x^{2}+px+0,5=0}\)
Po policzeniu delty wychodzi nam:
\(\displaystyle{ \Delta=p(p-2)}\)
Układ ma 1 rozwiązanie gdy \(\displaystyle{ \Delta=p(p-2)=0}\)
\(\displaystyle{ p=0 \vee p=2}\) ale \(\displaystyle{ p=0}\) odpada bo dla tego rozwiązania układ jest sprzeczny
Układ nie ma rozwiązań gdy \(\displaystyle{ \Delta=p(p-2)<0}\)
wychodzi \(\displaystyle{ p \in (0,2)}\)
Układ ma 2 rozwiązania gdy \(\displaystyle{ \Delta=p(p-2)>0}\)
wychodzi \(\displaystyle{ p \in (- \infty ,0) \cup (2,+ \infty )}\)
Po policzeniu delty wychodzi nam:
\(\displaystyle{ \Delta=p(p-2)}\)
Układ ma 1 rozwiązanie gdy \(\displaystyle{ \Delta=p(p-2)=0}\)
\(\displaystyle{ p=0 \vee p=2}\) ale \(\displaystyle{ p=0}\) odpada bo dla tego rozwiązania układ jest sprzeczny
Układ nie ma rozwiązań gdy \(\displaystyle{ \Delta=p(p-2)<0}\)
wychodzi \(\displaystyle{ p \in (0,2)}\)
Układ ma 2 rozwiązania gdy \(\displaystyle{ \Delta=p(p-2)>0}\)
wychodzi \(\displaystyle{ p \in (- \infty ,0) \cup (2,+ \infty )}\)