równanie trygonometryczne
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2\cos (3x-\frac{\pi}{3})}\)\(\displaystyle{ =-\sqrt{3}}\)
równanie trygonometryczne
Tak właśnie robię, ale na końcu wychodzą mi inne odpowiedzi niż w podręczniku.
-
matmi
- Użytkownik

- Posty: 388
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 40 razy
równanie trygonometryczne
Do rozwiązania masz równanie:
\(\displaystyle{ 3x-\frac{\pi}{3}=\frac{\pi}{6}+2k\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest dowolną liczbą całkowitą
\(\displaystyle{ 3x-\frac{\pi}{3}=\frac{\pi}{6}+2k\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest dowolną liczbą całkowitą
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
równanie trygonometryczne
matmi, kąt może być w drugiej lub trzeciej ćwiartce czyli
\(\displaystyle{ 3x- \frac{\pi}{3}= \frac{5\pi}{6}+2k\pi\\
3x- \frac{\pi}{3}= \frac{7\pi}{6}+2k\pi}\)
matmi, minusa nie zauważyła
\(\displaystyle{ 3x- \frac{\pi}{3}= \frac{5\pi}{6}+2k\pi\\
3x- \frac{\pi}{3}= \frac{7\pi}{6}+2k\pi}\)
matmi, minusa nie zauważyła

