Relacja jest symetryczna i przeciwzwrotna, gdy...

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
OzzyM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 20 paź 2010, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ożarów Maz.
Podziękował: 7 razy

Relacja jest symetryczna i przeciwzwrotna, gdy...

Post autor: OzzyM »

Takie zadanko testowe:

Relacja \(\displaystyle{ A \approx B}\) jest symetryczna i przeciwzrotna \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) :

\(\displaystyle{ a) A \cap B = \emptyset \\
b) A \subseteq -B \\
c) A \cup B = X}\)



Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, proszę o pomoc
kelu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 30 sty 2008, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 2 razy

Relacja jest symetryczna i przeciwzwrotna, gdy...

Post autor: kelu »

Wydaje mi się że a) jeśli się mylę to proszę kogoś o poprawienie mnie:

1) jest symetryczna ponieważ jeżeli \(\displaystyle{ A \cap B = \emptyset \\}\) to i \(\displaystyle{ B \cap A = \emptyset\\}\)
Chyba oczywiste?

2) jest przeciwzwrotna ponieważ zbiór sam ze sobą nie będzie w takiej relacji, czytaj: \(\displaystyle{ A \cap A \neq \emptyset}\)

Trochę mnie martwi tylko przypadek gdy \(\displaystyle{ A = \emptyset}\) Czy to nie psuje przeciwzwrotności?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36048
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Relacja jest symetryczna i przeciwzwrotna, gdy...

Post autor: Jan Kraszewski »

Czy mógłbyś doprecyzować zadanie? Na jakim zbiorze zadajesz relację? Czy w zadaniu chodzi o sprawdzenie, która z tych trzech relacji ma własność symetrii/przeciwzwrotności?

JK
kelu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 30 sty 2008, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 2 razy

Relacja jest symetryczna i przeciwzwrotna, gdy...

Post autor: kelu »

To jest zadanie z naszego repetytorium z elitmu, więc nie ma w nim NIC Więc tak, chodzi o sprawdzenie która z nich ma obie te własności na raz. Zbiory są dowolne.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36048
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Relacja jest symetryczna i przeciwzwrotna, gdy...

Post autor: Jan Kraszewski »

Jak zbiory są dowolne, to nie możemy mówić o relacji... Poza tym w jednej z "relacji" występuje dopełnienie - o dopełnieniu też nie możemy mówić bez określenia, do czego dopełniamy... Z treści zadania można jednak wywnioskować, że mamy określoną przestrzeń \(\displaystyle{ X}\), a zadane relacje są relacjami na zbiorze potęgowym \(\displaystyle{ P(X)}\).

1. Relacja jest symetryczna i nie jest przeciwzwrotna (bo \(\displaystyle{ \emptyset \cap \emptyset=\emptyset}\)).

2. Warunek \(\displaystyle{ A \subseteq -B}\) jest równoważny warunkowi \(\displaystyle{ A\cap B=\emptyset}\).

3. Relacja jest symetryczna i nie jest przeciwzwrotna (bo \(\displaystyle{ X \cup X=X}\)).

JK
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

Relacja jest symetryczna i przeciwzwrotna, gdy...

Post autor: MatizMac »

heh... to nic nie jest poprawne? szkoda
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36048
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Relacja jest symetryczna i przeciwzwrotna, gdy...

Post autor: Jan Kraszewski »

MatizMac pisze:heh... to nic nie jest poprawne? szkoda
Co przez to rozumiesz?

JK
kelu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 30 sty 2008, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 2 razy

Relacja jest symetryczna i przeciwzwrotna, gdy...

Post autor: kelu »

To jest zadanie z repetytorium z polibudy warszawskiej, testowe, dokładnie przepisane. Widać jest błąd, bo powinna być dokładnie jedna poprawna odpowiedź.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36048
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Relacja jest symetryczna i przeciwzwrotna, gdy...

Post autor: Jan Kraszewski »

No tak, w takim razie musi być błąd (albo niedoprecyzowanie zadania).

JK
ODPOWIEDZ