Wykaz z definicji:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }(1+ \frac{1}{n}) ^{2} =1}\)
wykazac z definicji...
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
wykazac z definicji...
Podpowiedź: \(\displaystyle{ 1 < \left( 1 + \frac{1}{n} \right)^2=1+\frac{2}{n} + \frac{1}{n^2} \le 1+\frac{3}{n}}\). Wystarczy więc dla każdego \(\displaystyle{ \varepsilon}\) znaleźć takie \(\displaystyle{ n_0}\), że jeśli tylko \(\displaystyle{ n>n_0}\), to \(\displaystyle{ \left| 1+\frac{3}{n}-1 \right|< \varepsilon}\)
