[Kombinatoryka] Kombi z wartością bezwzględną
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- cyberciq
- Użytkownik

- Posty: 449
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 43 razy
[Kombinatoryka] Kombi z wartością bezwzględną
Wśród liczb \(\displaystyle{ 1,2,3,...,n+1}\) jedna liczba zostałą skreślona, zaś pozostałe są ustawione w kolejności \(\displaystyle{ a_{1} ,a _{2} ,..., a_{n}}\) w taki sposób , aby wszystkie \(\displaystyle{ n}\) wartości bezwzględnych \(\displaystyle{ \left| a _{1}-a _{2} \right| ,\left| a _{2}- a_{3} \right| ,..,\left|a _{n} -a _{1} \right|}\) różniły się pomiędzy sobą. Dla jakich liczb naturalnych\(\displaystyle{ n \ge 3}\) można to zrobić?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[Kombinatoryka] Kombi z wartością bezwzględną
Zadanie jest ze \(\displaystyle{ 101}\) Nierozwiązanych
Ukryta treść: