Optymalizacja. Maxymalna długość średnicy okręgu w trĂĹ

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Marna matematyczka:(:(:(
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 lis 2004, o 19:23

Optymalizacja. Maxymalna długość średnicy okręgu w trĂĹ

Post autor: Marna matematyczka:(:(:( »

Architekt zaprojektowal klomb w ksztalce trojkata prostokatnego rownoramiennego o przyprostokatnych dlugosci 8cm. Jaka moze byc maxymalna dlygosc (srednica) sadzawki w srodku klombu?
Ostatnio zmieniony 15 lis 2004, o 20:50 przez Marna matematyczka:(:(:(, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Optymalizacja. Maxymalna długość średnicy okręgu w trĂĹ

Post autor: Zlodiej »

Trójkąt ten to jakby połowa kwadratu stąd łatwo policzyc wszystkie boki trójkata ...
a=8
b=8
c=8aqrt(2)

Mamy 2 takie wzory:
Pole trojkata=1/2ah
Pole trojkata=pr gdzie p to połowa obwodu a r promien okregu wpisanego...

stad mozemy obliczyc r:

r=(1/2ah)/p
r=32/(8+4sqrt(2)) =32(8-4sqrt(2))/(64-32)=8-4sqrt(2) - promien okregu wpisanego....
Marna matematyczka:(:(:(
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 lis 2004, o 19:23

Optymalizacja. Maxymalna długość średnicy okręgu w trĂĹ

Post autor: Marna matematyczka:(:(:( »

Ok. Bardzo Ci dziekuje:)))
Mam jeszcze jedno zadanie do policzenia ale nie obejdzie sie bez wklejenia rysunku. Jest taka mozliwosc na tym forum???

Tam chcialam zmienic tresc na inne zadanie poniewaz na te mam juz rozwiazanie. Mimo wszystko bardzo Ci dizekuje. Twoja odpowiedzi pozwolila mi zrozumiec sens rozwiazania:)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2004, o 20:46 przez Marna matematyczka:(:(:(, łącznie zmieniany 1 raz.
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 457
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

Optymalizacja. Maxymalna długość średnicy okręgu w trĂĹ

Post autor: gnicz »

Znacznik img sluzy do wklejania rysunkow. Porada na przyszlosc: zapoznaj sie z regulaminem i staraj sie go przestrzegac. Pisz regulaminowe tematy.

Pozdrawiam, GNicz
Marna matematyczka:(:(:(
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 lis 2004, o 19:23

Optymalizacja. Maxymalna długość średnicy okręgu w trĂĹ

Post autor: Marna matematyczka:(:(:( »

Juz sobie poradzilam:)
Dzieki za tamto rozwiazanie
ODPOWIEDZ