Wzory Viete'a. Zapisz wzór trójmianu kwadratowego
-
judge00
- Użytkownik

- Posty: 47
- Rejestracja: 5 paź 2004, o 20:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zza winkla
Wzory Viete'a. Zapisz wzór trójmianu kwadratowego
Suma pierwiastków trójmianu kwadratowego \(\displaystyle{ g}\) jest równa \(\displaystyle{ -1}\), zaś iloczyn tych pierwiastków \(\displaystyle{ -2}\). Zapisz wzór w postaci ogólnej jeśli \(\displaystyle{ g(0)=6}\)
- kuch2r
- Użytkownik

- Posty: 2285
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Wzory Viete'a. Zapisz wzór trójmianu kwadratowego
wzór trójmianu kwadratowego:
\(\displaystyle{ g(x)= ax^2+bx+c}\)
\(\displaystyle{ g(0)=6 \Rightarrow c=6
\\ \\
x_1+x_2=- \frac{b}{a}
\\-1=- \frac{b}{a} \\
a=b\\
\\
x_1 \cdot x_2= \frac{c}{a} \\
-2= \frac{c}{a}
\\-2a=c\\
\\-2a=6\\
a=-3\\
b=-3\\
\\
g(x)=-3x^2-3x+6}\)
\(\displaystyle{ g(x)= ax^2+bx+c}\)
\(\displaystyle{ g(0)=6 \Rightarrow c=6
\\ \\
x_1+x_2=- \frac{b}{a}
\\-1=- \frac{b}{a} \\
a=b\\
\\
x_1 \cdot x_2= \frac{c}{a} \\
-2= \frac{c}{a}
\\-2a=c\\
\\-2a=6\\
a=-3\\
b=-3\\
\\
g(x)=-3x^2-3x+6}\)