Mam taki mały problem z dwoma zadaniami.
1. Wyznaczyć dziedzinę, zbiór wartości i naszkicować wykres funkcji danej wzorem:
a) y=2arcsin(x-1)+1
b) y=-2arctgx+pi
c) y=ln(x+2)-1
2. Obliczyć:
arcsin(1/2)+arccos(1/2)+arcsin(-1/2)+arccos(-1/2)
Prosze pomóżcie ;-(
Zapoznaj sie z regulaminem! - gnicz
Funkcje cyklometryczne, logarytmiczne
- Undre
- Użytkownik

- Posty: 1232
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Funkcje cyklometryczne, logarytmiczne
Ważny wzór przy takich bajerach :
y = f(x) przesuwane o wektor u = [p,q] daje nam funkcję y= f(x-p)+q
zatem :
a) arcsinx --> D = [ -1,1 ] Zbw = [ -pi/2,pi/2 ]
teraz podwajasz funkcję więc Zbw = [ -pi,pi ]
przesuwasz wykres o 1 w prawo więc D = [ 0,2 ]
przesuwasz wykres o 1 w górę więc Zbw = [ 1-pi,1+pi ]
b) arctgx --> D = R Zbw = [ -pi/2,pi/2 ]
mnożysz razy -2 więc odbijasz wszystko od osi OX i Zbw = [ -pi,pi ]
wykres idzie o pi w górę więc Zbw = [ 0, 2pi ]
c) wykres ln pewnie znasz, D = ( 0 , + niesk ) Zbw = R
wykres dajemy o 2 w prawo i o 1 w dół
D = (2, + niesk ) Zbw nadal R
Teraz to drugie :
arc sin 1/2 = a sin a = 1/2 więc a = pi / 6
UWAGA ! pamiętaj że a musi należeć do Zbw arcusa
podobnie :
arc cos 1/2 = pi / 3
arc sin (-1/2) = - pi / 6
arc cos (-1/2) = 2 pi / 3 o ile sie nie pomyliłem
czyli to będzie pi/3 + 2pi/3 = pi
y = f(x) przesuwane o wektor u = [p,q] daje nam funkcję y= f(x-p)+q
zatem :
a) arcsinx --> D = [ -1,1 ] Zbw = [ -pi/2,pi/2 ]
teraz podwajasz funkcję więc Zbw = [ -pi,pi ]
przesuwasz wykres o 1 w prawo więc D = [ 0,2 ]
przesuwasz wykres o 1 w górę więc Zbw = [ 1-pi,1+pi ]
b) arctgx --> D = R Zbw = [ -pi/2,pi/2 ]
mnożysz razy -2 więc odbijasz wszystko od osi OX i Zbw = [ -pi,pi ]
wykres idzie o pi w górę więc Zbw = [ 0, 2pi ]
c) wykres ln pewnie znasz, D = ( 0 , + niesk ) Zbw = R
wykres dajemy o 2 w prawo i o 1 w dół
D = (2, + niesk ) Zbw nadal R
Teraz to drugie :
arc sin 1/2 = a sin a = 1/2 więc a = pi / 6
UWAGA ! pamiętaj że a musi należeć do Zbw arcusa
podobnie :
arc cos 1/2 = pi / 3
arc sin (-1/2) = - pi / 6
arc cos (-1/2) = 2 pi / 3 o ile sie nie pomyliłem
czyli to będzie pi/3 + 2pi/3 = pi