Baltic Way 2010

Wszelkie konkursy oraz olimpiady matematyczne poza granicami Polski.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Baltic Way 2010

Post autor: Swistak »

Wielkie gratulacje dla Polski, która zajęła 1 miejsce z dorobkiem 89pkt i zniszczyła przeciwników, bo Litwa, która była na 2 miejscu miała już tylko 77 pkt ;p.
Tutaj szczegółowe wyniki: ... esults.pdf
A tu zadanka: ... bw10pl.pdf
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1429
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Baltic Way 2010

Post autor: tkrass »

1.
Ukryta treść:    
2.
Ukryta treść:    
3.
Ukryta treść:    
4.
Ukryta treść:    
ordyh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 6 paź 2009, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 66 razy

Baltic Way 2010

Post autor: ordyh »

5. (po poprawce)
Ukryta treść:    
17.
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 8 lis 2010, o 23:04 przez ordyh, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 485 razy

Baltic Way 2010

Post autor: timon92 »

ordyh pisze: \(\displaystyle{ 0 = f(x)( f(x) + x )}\), więc \(\displaystyle{ f(x) = 0}\) lub \(\displaystyle{ f(x) = -x}\)[/hide]
Stąd od razu tego nie dostaniesz. To równanie spełnia np. funkcja, która dla niektórych argumentów przyjmuje 0, a dla pozostałych -x.
zaudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 26 razy

Baltic Way 2010

Post autor: zaudi »

zad 16
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 6 mar 2008, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kielce
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 47 razy

Baltic Way 2010

Post autor: XMaS11 »

Jak mogliscie kombi nie zrobic ;d
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Baltic Way 2010

Post autor: Swistak »

!WARNING! Ten Post służy jedynie pokazaniu jaki jestem fajny. !WARNING!
Kombinatoryki nie były zbyt wymagające xp. Udało mi się je wszystkie zrobić w 1h 45min.
Dość dziwne wydało mi się to, że za zad. 6 rozdano tylko 9 punktów, bo je zrobiłem w 10 minut xD.
Zad. 7 jest dość zabawne, jak ktoś je zrobi to będzie wiedział czemu .
Najwięcej kłopotów miałem z formalizacją zad. 8, statystycznie najprostsza kombinatoryka, dość prosta ideowo, jednak moim zdaniem bardzo łatwo walnąć się przy formalizacji.
Bardzo mi się spodobało zad. 9 .
ordyh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 6 paź 2009, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 66 razy

Baltic Way 2010

Post autor: ordyh »

Czy ktoś bardziej kompetentny ode mnie mógłby sprawdzić czy już rozwiązanie do funkcji z zad.5. jest kompletne?
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 485 razy

Baltic Way 2010

Post autor: timon92 »

ordyh pisze:Czy ktoś bardziej kompetentny ode mnie mógłby sprawdzić czy już rozwiązanie do funkcji z zad.5. jest kompletne?
jest ok

można też dojść do \(\displaystyle{ f(x)+f(y)=f(x+y)}\) i dalej się tym bawić
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Baltic Way 2010

Post autor: Swistak »

6:    
7:    
9:    
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 485 razy

Baltic Way 2010

Post autor: timon92 »

11:    
14:    
Ostatnio zmieniony 10 lis 2010, o 13:41 przez timon92, łącznie zmieniany 1 raz.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1969
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Baltic Way 2010

Post autor: Dumel »

10.:    
post do usunięcia.
jak zrobiłem to zrozumiałem czemu nikomu się nie chciało tego wklepać :p
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustroń
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 93 razy

Baltic Way 2010

Post autor: limes123 »

10 akurat mozna jakos szybko zrobic. Jerzozwierz sie pochwali jak bedzie chcial.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1969
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Baltic Way 2010

Post autor: Dumel »

nie mialem na mysli ze nie szybko tylko ze musialbym wrzucic jakis rysuneczek i troche popisac aby to jakoś wyglądało
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustroń
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 93 razy

Baltic Way 2010

Post autor: limes123 »

Spoko, to nawet lepiej, bo z tego co pamiętam rozwiązanie Jerza jest bezrysunkowe.
ODPOWIEDZ