Wątpliwości odnośnie ćwiczenia z kl.4 szk podstawowej

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
martin_luther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 lis 2010, o 08:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wątpliwości odnośnie ćwiczenia z kl.4 szk podstawowej

Post autor: martin_luther »

Pozwolicie, że zapytam lekko nietypowo o zadanie z klasy 4 szkoły podstawowej...

Kod: Zaznacz cały

Czy domyślasz się,jakie liczby są na zwiniętej części taśmy? Oblicz sumę wszystkich liczb na taśmie, łącząc odpowiednio składniki.

Rysunek: Narysowana jest taśma krawiecka.Pokazane są liczby od 1 do 3 i od 97 do 100.Od 1 prowadzi strzałka do 99,a od 2 do 98.
Znalazłem rozwiązanie tutaj: [ciach],

ale w ćwiczeniach jest kilka linijek i rozpisanie wszystkiego nie jest możliwe... Czy sądzicie, że suma wszystkich liczb ma być podana czy tylko metoda i kilka przykładów? Jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 21 lut 2018, o 22:30 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Linkowanie do zewnętrznych serwisów. Poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5027
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Wątpliwości odnośnie ćwiczenia z kl.4 szk podstawowej

Post autor: cosinus90 »

Pomyśleć, ile będzie takich par (suma liczb w każdej z nich będzie cały czas taka sama) i pomnożyć przez liczbę par.
martin_luther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 lis 2010, o 08:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wątpliwości odnośnie ćwiczenia z kl.4 szk podstawowej

Post autor: martin_luther »

Rzecz w tym, że to jest w dziale o dodawaniu (tam gdzie uczą żeby sobie łączyć np. \(\displaystyle{ 18+12}\) ), dziewczynka nie ma pojęcia jak to zrobić, a to nie jest w żadnych ciekawostkach ani nic...
A ja chcę to zrobić tak, żeby to było na poziomie 4 klasy i żeby ona zrozumiała, bo tak to będzie, że ktoś jej pomógł...
Ostatnio zmieniony 21 lut 2018, o 22:32 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6491
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Wątpliwości odnośnie ćwiczenia z kl.4 szk podstawowej

Post autor: ares41 »

A więc mamy:
\(\displaystyle{ 0+100=100\\1+99=100\\2+98=100\\3+97=100\\\ldots\\49+51=100}\)
Takich par jest \(\displaystyle{ 50}\) , więc mamy \(\displaystyle{ 50 \cdot 100=5000}\) . Do wyniku należy dodać jeszcze liczbę \(\displaystyle{ 50}\) , której wcześniej nie uwzględniliśmy. Ostatecznie mamy \(\displaystyle{ 5000+50=5050}\) .
martin_luther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 lis 2010, o 08:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wątpliwości odnośnie ćwiczenia z kl.4 szk podstawowej

Post autor: martin_luther »

No chyba nie ma wyjścia i tak to trzeba napisać, ile się zmieści. Swoją drogą nie uważacie, że to trochę trudne zadanie w porównaniu z resztą na tym poziomie? Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6491
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Wątpliwości odnośnie ćwiczenia z kl.4 szk podstawowej

Post autor: ares41 »

martin_luther pisze:Swoją drogą nie uważacie, że to trochę trudne zadanie w porównaniu z resztą na tym poziomie?
Zadanie nie jest trudne, tylko wymaga zauważenia, że te liczby można odpowiednio pogrupować.
Awatar użytkownika
WolfusA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 27 sty 2017, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 9 razy

Wątpliwości odnośnie ćwiczenia z kl.4 szk podstawowej

Post autor: WolfusA »

To zadanie ma sprawdzić czy dziecko jest na porównywalnym poziomie z Eulerem w jego wieku.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wątpliwości odnośnie ćwiczenia z kl.4 szk podstawowej

Post autor: kruszewski »

"Rysunek: Narysowana jest taśma krawiecka.Pokazane są liczby od 1 do 3 i od 97 do 100.Od 1 prowadzi strzałka do 99,a od 2 do 98."

Na której taśmie krawieckiej jest zero?
\(\displaystyle{ 0+100=100\\1+99=100\ \ldots\\49+51=100}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Wątpliwości odnośnie ćwiczenia z kl.4 szk podstawowej

Post autor: Jan Kraszewski »

WolfusA pisze:To zadanie ma sprawdzić czy dziecko jest na porównywalnym poziomie z Eulerem w jego wieku.
Chyba Gaussem...

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Wątpliwości odnośnie ćwiczenia z kl.4 szk podstawowej

Post autor: a4karo »

WolfusA pisze:To zadanie ma sprawdzić czy dziecko jest na porównywalnym poziomie z Eulerem w jego wieku.
E tam. Gaussowi nikt nie narysowal rozwiązania
michcior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 mar 2016, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wątpliwości odnośnie ćwiczenia z kl.4 szk podstawowej

Post autor: michcior »

Byłem na praktykach w IV klasie i takie zadanie właśnie było na lekcji, potem na kartkówce. Nie po to się wyprowadza takie rzeczy do zauważenia typu \(\displaystyle{ 11+89=100}\) żeby potem ich nie wykorzystać nigdzie.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wątpliwości odnośnie ćwiczenia z kl.4 szk podstawowej

Post autor: kruszewski »

I najpewniej zapomniano o tym, jeżeli nie pokazano im jak to doświadczenie spożytkować.
ODPOWIEDZ