Granica ciągu .Arytmetyka ciągów

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
pablossoyos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Granica ciągu .Arytmetyka ciągów

Post autor: pablossoyos »

Mam problem z takim oto zadaniem. Nie wiem jak poradzic sobie z tymi potęgami.
Korzystając z twierdzeń o arytmetyce granic obliczyć granicę ciągu:

\(\displaystyle{ \lim_{ \to \infty } \frac{ (n^{20}+2)^{3} }{ (n^{3}+1)^{20} }}\)

Proszę o pomoc Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

Granica ciągu .Arytmetyka ciągów

Post autor: Mortify »

\(\displaystyle{ (n^{20}+2)^3=((n^{20})(1+ \frac{2}{n^{20}}))^3=n^{60}*(1+ \frac{2}{n^{20}})^3}\)

i w mianowniku podobnie, co pozwoli Ci skrócić\(\displaystyle{ n^{60}}\)
ODPOWIEDZ