XXVI Konkurs Matematyczny im. prof. Jana Marszała
XXVI Konkurs Matematyczny im. prof. Jana Marszała
Jak w temacie brał ktoś udział, jak wam poszło? Podzielcie się wrażeniami oraz zadaniami/rozwiązaniami.
XXVI Konkurs Matematyczny im. prof. Jana Marszała
Rozwiązaniami się nie podzielę, bo nie pamiętam, wiem, że 1. zadania wogóle nie zrobiłem. Mogę wrzucić treść dla II klas.
1. Wyznaczyć wszystkie pary liczb naturalnych (x,y) spełniających równanie \(\displaystyle{ (x+y)(x ^{x} +y ^{y} )=2009}\)
2. Udowodnić, że jeżeli \(\displaystyle{ xyz=1}\), \(\displaystyle{ \frac{1}{a} = \frac{x}{x ^{2}+1}}\) , \(\displaystyle{ \frac{1}{b}= \frac{y}{y ^{2}+1}}\) , \(\displaystyle{ \frac{1}{c}=\frac{z}{z ^{2}+1}}\) i \(\displaystyle{ abc}\) jest liczbą całkowitą, to \(\displaystyle{ a ^{2}+b ^{2}+c ^{2}}\) jest liczbą całkowitą.
3. W trójkącie prostokątnym ABC dane są długości środkowych poprowadzonych z wierzchołków kątów ostrych. Obliczyć długości przyprostokątnych.
1. Wyznaczyć wszystkie pary liczb naturalnych (x,y) spełniających równanie \(\displaystyle{ (x+y)(x ^{x} +y ^{y} )=2009}\)
2. Udowodnić, że jeżeli \(\displaystyle{ xyz=1}\), \(\displaystyle{ \frac{1}{a} = \frac{x}{x ^{2}+1}}\) , \(\displaystyle{ \frac{1}{b}= \frac{y}{y ^{2}+1}}\) , \(\displaystyle{ \frac{1}{c}=\frac{z}{z ^{2}+1}}\) i \(\displaystyle{ abc}\) jest liczbą całkowitą, to \(\displaystyle{ a ^{2}+b ^{2}+c ^{2}}\) jest liczbą całkowitą.
3. W trójkącie prostokątnym ABC dane są długości środkowych poprowadzonych z wierzchołków kątów ostrych. Obliczyć długości przyprostokątnych.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2010, o 14:21 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
XXVI Konkurs Matematyczny im. prof. Jana Marszała
Zadania dla uczniów klas trzecich.
Zadanie 1.
Udowodnić, że równania \(\displaystyle{ ax^{2}+bx+c=0}\) i \(\displaystyle{ cx ^{2}+bx+a=0}\) , gdzie \(\displaystyle{ a \neq c}\) , mają wspólny pierwiastek wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \left| a+c\right|=\left| b\right|}\).
Zadanie 2.
Udowodnij, że jeżeli jeden z pierwiastków równania \(\displaystyle{ ax ^{3}+bx+c=0}\) o współczynnikach wymiernych jest iloczynem pozostałych pierwiastków, to jest on liczbą wymierną.
Zadanie 3.
Dowieść, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b prawdziwe są nierówności
\(\displaystyle{ \frac{ (a-b) ^{2} }{8a} \le \frac{a+b}{2}- \sqrt{ab} \le \frac{(a-b) ^{2} }{8b}}\) pod warunkiem, że \(\displaystyle{ a \ge b>0}\).
Zadanie 1.
Udowodnić, że równania \(\displaystyle{ ax^{2}+bx+c=0}\) i \(\displaystyle{ cx ^{2}+bx+a=0}\) , gdzie \(\displaystyle{ a \neq c}\) , mają wspólny pierwiastek wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \left| a+c\right|=\left| b\right|}\).
Zadanie 2.
Udowodnij, że jeżeli jeden z pierwiastków równania \(\displaystyle{ ax ^{3}+bx+c=0}\) o współczynnikach wymiernych jest iloczynem pozostałych pierwiastków, to jest on liczbą wymierną.
Zadanie 3.
Dowieść, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b prawdziwe są nierówności
\(\displaystyle{ \frac{ (a-b) ^{2} }{8a} \le \frac{a+b}{2}- \sqrt{ab} \le \frac{(a-b) ^{2} }{8b}}\) pod warunkiem, że \(\displaystyle{ a \ge b>0}\).
-
krystian8207
- Użytkownik

- Posty: 282
- Rejestracja: 2 paź 2009, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dachnów
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 13 razy
XXVI Konkurs Matematyczny im. prof. Jana Marszała
W pierwszym klas drugich brak rozwiazan?? Jak tak to 3/3 xD
XXVI Konkurs Matematyczny im. prof. Jana Marszała
Zadania dla klas pierwszych:
Zadanie 1.
Wyznacz wszystkie liczby abcde (e - cyfra jedności, d - cyfra dziesiątek, ...) podzielne przez 36, których cyfry spełniają warunki: a<b<c<d<e.
Zadania 2.
Dodając sumę, różnicę, iloczyn i iloraz dwóch liczb całkowitych otrzymamy liczbę 450. Znajdź te liczby.
Zadanie 3.
Uzasadnij, że w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa sumie średnic okręgu wpisanego w ten trójkąt i opisanego na tym trójkącie.
Zadanie 1.
Wyznacz wszystkie liczby abcde (e - cyfra jedności, d - cyfra dziesiątek, ...) podzielne przez 36, których cyfry spełniają warunki: a<b<c<d<e.
Zadania 2.
Dodając sumę, różnicę, iloczyn i iloraz dwóch liczb całkowitych otrzymamy liczbę 450. Znajdź te liczby.
Zadanie 3.
Uzasadnij, że w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa sumie średnic okręgu wpisanego w ten trójkąt i opisanego na tym trójkącie.
XXVI Konkurs Matematyczny im. prof. Jana Marszała
dla drugich klas wyszło mi
1. brak rozwiązań
2. udowodniłem ;p trzeba było rozpisać to \(\displaystyle{ a^2 + b^2 + c^2}\) jako x y i z i się wiele poskraca następnie rozpisać abc i podstawić to 2 do pierwszego jako liczbę całkowitą i zrobione
3. wyszło mi \(\displaystyle{ 2\sqrt{\frac{|4a^2-b^2|}{15}}}\) oraz \(\displaystyle{ 2\sqrt{\frac{|4b^2-a^2|}{15}}}\) mówić jak wam wyszło ;D
1. brak rozwiązań
2. udowodniłem ;p trzeba było rozpisać to \(\displaystyle{ a^2 + b^2 + c^2}\) jako x y i z i się wiele poskraca następnie rozpisać abc i podstawić to 2 do pierwszego jako liczbę całkowitą i zrobione
3. wyszło mi \(\displaystyle{ 2\sqrt{\frac{|4a^2-b^2|}{15}}}\) oraz \(\displaystyle{ 2\sqrt{\frac{|4b^2-a^2|}{15}}}\) mówić jak wam wyszło ;D
Ostatnio zmieniony 6 lis 2010, o 08:24 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Aerosmith
XXVI Konkurs Matematyczny im. prof. Jana Marszała
w pierwszym zadaniu dla klas trzecich sprawdziłem równania dla \(\displaystyle{ a=0}\) po podstawieniu do wzorów \(\displaystyle{ c=0}\) sprzeczne z założeniem \(\displaystyle{ x=1 \Rightarrow c=-b \Rightarrow a+c=-b \vee x=-1 \Rightarrow c=b \Rightarrow a+c=b}\) czyli \(\displaystyle{ \left| a+c\right|=\left|b\right|}\) analogicznie dla \(\displaystyle{ c=0}\) i \(\displaystyle{ a \neq 0 \wedge c \neq 0}\)
w drugim mi to wyszło ze wzorów Vietea dla wielomianów 3 stopnia, a w ostatnim rozdzielamy na 2 nierówności mnożymy przez 2a zauważamy wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ ( \sqrt{a} - \sqrt{b})^{2}}\) potem obustronnie pierwiastkujemy i już łatwo wychodzi nieoficjalnie wiem że nie mam tymi sposobami 18 pkt więc coś jest źle, ale jestem bodajże 2
w drugim mi to wyszło ze wzorów Vietea dla wielomianów 3 stopnia, a w ostatnim rozdzielamy na 2 nierówności mnożymy przez 2a zauważamy wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ ( \sqrt{a} - \sqrt{b})^{2}}\) potem obustronnie pierwiastkujemy i już łatwo wychodzi nieoficjalnie wiem że nie mam tymi sposobami 18 pkt więc coś jest źle, ale jestem bodajże 2
-
Aerosmith
XXVI Konkurs Matematyczny im. prof. Jana Marszała
Już widzę to 0 punktów.
Drugie wiedziałem jak zrobić tylko zapomniałem jak się wzory Viete'a wyprowadza.
Drugie wiedziałem jak zrobić tylko zapomniałem jak się wzory Viete'a wyprowadza.
-
dszczygiel
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 15:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów(Strzyżów)
XXVI Konkurs Matematyczny im. prof. Jana Marszała
zadanie 2 dla klas II:
Przekształcamy nasze założenia i mamy:
\(\displaystyle{ a= \frac{x^{2}+1}{x},\ b=\frac{y^{2}+1}{y},\ c=\frac{z^{2}+1}{z} \\}\)
wyliczamy teraz \(\displaystyle{ a*b*c=( x^{2}+1)(y^{2}+1)(z^{2}+1) \ = \ x^{2} + y^{2}+z^{2}+(xy)^{2}+(xz)^{2}+(yz)^{2}+2}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ a*b*c \in C}\) stąd: \(\displaystyle{ (x^{2} + y^{2}+z^{2}+(xy)^{2}+(xz)^{2}+(yz)^{2}+2) \in C}\)
Mając już wyliczone a,b,c obliczamy \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}+c^{2}}\),
mianownik oczywiście =1, odpowiednio przekształcamy i dochodzimy do: \(\displaystyle{ (x^{2} + y^{2}+z^{2}+(xy)^{2}+(xz)^{2}+(yz)^{2}+6) \ = \ ((x^{2} + y^{2}+z^{2}+(xy)^{2}+(xz)^{2}+(yz)^{2}+2)+4) \in C}\)
dla klas I zadanie 3:
a,b - przyprostokątne , c-przeciw...
porównujemy wzory na pole trójkątów \(\displaystyle{ 1/2*a*b \ = \ 1/2*(a+b+c)r}\) z przekształceń wyliczamy \(\displaystyle{ r}\), mnożymy przez 2 mamy średnicę wpisanego. Średnica opisanego to długość przeciwprostokątnej. Sumujemy średnice, korzystamy z tw. Pitagorasa i dochodzimy do tezy
jak wam poszło z zadaniami dla klas III ?
Przekształcamy nasze założenia i mamy:
\(\displaystyle{ a= \frac{x^{2}+1}{x},\ b=\frac{y^{2}+1}{y},\ c=\frac{z^{2}+1}{z} \\}\)
wyliczamy teraz \(\displaystyle{ a*b*c=( x^{2}+1)(y^{2}+1)(z^{2}+1) \ = \ x^{2} + y^{2}+z^{2}+(xy)^{2}+(xz)^{2}+(yz)^{2}+2}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ a*b*c \in C}\) stąd: \(\displaystyle{ (x^{2} + y^{2}+z^{2}+(xy)^{2}+(xz)^{2}+(yz)^{2}+2) \in C}\)
Mając już wyliczone a,b,c obliczamy \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}+c^{2}}\),
mianownik oczywiście =1, odpowiednio przekształcamy i dochodzimy do: \(\displaystyle{ (x^{2} + y^{2}+z^{2}+(xy)^{2}+(xz)^{2}+(yz)^{2}+6) \ = \ ((x^{2} + y^{2}+z^{2}+(xy)^{2}+(xz)^{2}+(yz)^{2}+2)+4) \in C}\)
dla klas I zadanie 3:
a,b - przyprostokątne , c-przeciw...
porównujemy wzory na pole trójkątów \(\displaystyle{ 1/2*a*b \ = \ 1/2*(a+b+c)r}\) z przekształceń wyliczamy \(\displaystyle{ r}\), mnożymy przez 2 mamy średnicę wpisanego. Średnica opisanego to długość przeciwprostokątnej. Sumujemy średnice, korzystamy z tw. Pitagorasa i dochodzimy do tezy
jak wam poszło z zadaniami dla klas III ?
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 21:14 przez dszczygiel, łącznie zmieniany 2 razy.
XXVI Konkurs Matematyczny im. prof. Jana Marszała
ok już widzę mój błąd XD-- 7 lis 2010, o 20:55 --napisałby ktoś rozw do zadania 3 klasa 2 ?
-
robocop1992
- Użytkownik

- Posty: 40
- Rejestracja: 7 lis 2010, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wiśniowa
XXVI Konkurs Matematyczny im. prof. Jana Marszała
TonySnk, zupełnie inaczej zrobiłem 1 i 2
w 1 wyliczyłem miejsca zerowe, i porównałem pierwsze z pierwszego równania i pierwsze z drugiego i analogicznie drugie z pierwszego i drugie z drugiego, i wyszło mi sprzecznie bo a=c, więc porównałem pierwsze miejsce zerowe z pierwszego z drugim z drugiego i po wielu obliczeniach wsyzło mi
\(\displaystyle{ \sqrt{a+c}=\sqrt{b}}\)
a w 2 podzieliłem przez x+p/q opisując odpowiednio p i q, na końcu wyszło mi że wymierny pierwiastek to -c/a
BTW. na drugi etap przechodzi się, jeśli ma się full pkt??
w 1 wyliczyłem miejsca zerowe, i porównałem pierwsze z pierwszego równania i pierwsze z drugiego i analogicznie drugie z pierwszego i drugie z drugiego, i wyszło mi sprzecznie bo a=c, więc porównałem pierwsze miejsce zerowe z pierwszego z drugim z drugiego i po wielu obliczeniach wsyzło mi
\(\displaystyle{ \sqrt{a+c}=\sqrt{b}}\)
a w 2 podzieliłem przez x+p/q opisując odpowiednio p i q, na końcu wyszło mi że wymierny pierwiastek to -c/a
BTW. na drugi etap przechodzi się, jeśli ma się full pkt??






