jak to sie liczy?
-
Kasiunia
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 10 lis 2006, o 14:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
jak to sie liczy?
wytlumaczy mi ktos jak to sie liczy?
\(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to 3^{+}}\frac{x}{ln(x-3)}=\frac{3}{-infty}=0}\)
\(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to 3^{+}}\frac{x}{ln(x-3)}=\frac{3}{-infty}=0}\)
-
Barca
- Użytkownik

- Posty: 41
- Rejestracja: 11 sie 2006, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
jak to sie liczy?
Dążysz do 3 z prawej strony, zatem wartość x-3 będzie trochę powyżej zera. Logarytm naturalny przy x dążącym do 0 to -nieskończoność. Granica 1/-nieskończoność to zero.
-
greey10
- Użytkownik

- Posty: 990
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
jak to sie liczy?
zauważ ze x-> 3+ czyli jest wieksze od 3 neiwiele nawet bardzo neiwiele ale jest wieksze a teraz przypomnij sobie wykres ln i zauważ ze dla bardzo malych wartosci blickich bardzo 0 przyjmuje powiem tak "bardzo duze wartosci" ;D czyli mamy to twoje dzilenie \(\displaystyle{ \frac{2}{-infty}\rightarrow{0}}\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2006, o 19:55 przez greey10, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kasiunia
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 10 lis 2006, o 14:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
jak to sie liczy?
Dzieki! Moze mi ktos podac link do wykresu lnx? A takie cos np.
\(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to 4^{+}}\frac{x}{ln(x-3)}=\frac{4}{0+}=infty}\)
Mozna dzielić przez 0 w granicach? Czy to tez z wykresu odczytane?
\(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to 4^{+}}\frac{x}{ln(x-3)}=\frac{4}{0+}=infty}\)
Mozna dzielić przez 0 w granicach? Czy to tez z wykresu odczytane?
-
Kasiunia
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 10 lis 2006, o 14:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
jak to sie liczy?
no ale dlaczego 4/0 to nieskonczonosc?
[ Dodano: 15 Listopad 2006, 20:39 ]
i jak obliczyc np.
\(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to 2^{-}}\frac{ln(x-1)}{x-2}}\)
aha, to chyba z l'hospitala, no ale to 4/0 to nadal nie wiem
[ Dodano: 15 Listopad 2006, 20:39 ]
i jak obliczyc np.
\(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to 2^{-}}\frac{ln(x-1)}{x-2}}\)
aha, to chyba z l'hospitala, no ale to 4/0 to nadal nie wiem
-
greey10
- Użytkownik

- Posty: 990
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
jak to sie liczy?
\(\displaystyle{ \ln{1+}\rightarrow{0+}}\) i te nasze 0+>0 jest bardzo mala roznica ale jest... dla tego
jak mozesz z l'hospitala to rob ;d
jak mozesz z l'hospitala to rob ;d
-
Kasiunia
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 10 lis 2006, o 14:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
jak to sie liczy?
rozumiem, ze np.
\(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to 3^{-}}\frac{1}{x-2}=\lim\limits_{x\to 3^{+}}\frac{1}{x-2}=1}\)
a
\(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to 3^{-}}\frac{3}{x-3}=-\infty
\lim\limits_{x\to 3^{+}}\frac{3}{x-3}=\infty}\)
\(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to 3^{-}}\frac{1}{x-2}=\lim\limits_{x\to 3^{+}}\frac{1}{x-2}=1}\)
a
\(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to 3^{-}}\frac{3}{x-3}=-\infty
\lim\limits_{x\to 3^{+}}\frac{3}{x-3}=\infty}\)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2006, o 11:03 przez Kasiunia, łącznie zmieniany 1 raz.