Czy można do ciągów stosować regułę de l'Hospitala?

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Barca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 11 sie 2006, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Czy można do ciągów stosować regułę de l'Hospitala?

Post autor: Barca »

Chodzi mi konkretnie o przykład:
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}n[ln(n)-ln(n+2)]}\)

Stosując regułę otrzymuję wynik -2, czyli taki jak mam w odpowiedzi z tyłu książki. A może da się to jakoś inaczej zrobić?

Ok, wpadłem już na pomysł:
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}[ln\frac{n}{n+2}]^n=\lim\limits_{n\to\infty}ln\frac{1}{(1+\frac{2}{n})^n}}\)
i dalej z liczby e. Wynik ten sam co z de l'Hospitala czyli -2. Więc można czy nie można stosować. Proszę o odpowiedź. Dziękuję.
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 990
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Czy można do ciągów stosować regułę de l'Hospitala?

Post autor: greey10 »

\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}[ln\frac{n}{n+2}]^n=\lim\limits_{n\to\infty}ln\frac{1}{(1+\frac{2}{n})^n}}\)
ciekawe przeksztalcenie ~_^

ogolnie mowiac zeby zastosowac d'hospitala to musza byc spelnione nastepujace warunki
licznik i mianownik daza do zera lub do nieskonczonosci lub jeden do zera a drugi do nieskonczonosci a noi jak ci nie wyjdzie nic z d'hospitala to to nie znaczy ze ciag nie ma granicy :P
Barca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 11 sie 2006, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Czy można do ciągów stosować regułę de l'Hospitala?

Post autor: Barca »

greey10 pisze:
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}[ln\frac{n}{n+2}]^n=\lim\limits_{n\to\infty}ln\frac{1}{(1+\frac{2}{n})^n}}\)
ciekawe przeksztalcenie ~_^

ogolnie mowiac zeby zastosowac d'hospitala to musza byc spelnione nastepujace warunki
licznik i mianownik daza do zera lub do nieskonczonosci lub jeden do zera a drugi do nieskonczonosci a noi jak ci nie wyjdzie nic z d'hospitala to to nie znaczy ze ciag nie ma granicy :P
Ciekawe, nieciekawe ale poprawne :). Co to znaczy jak mi nic nie wyjdzie?? :P. Jeżeli po policzeniu pochodnych dalej mamy symbol nieoznaczony to można dalej próbować :).
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1232
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Czy można do ciągów stosować regułę de l'Hospitala?

Post autor: Undre »

Hm ... de l'Hospitala do ciągów ? Nie można :P
Barca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 11 sie 2006, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Czy można do ciągów stosować regułę de l'Hospitala?

Post autor: Barca »

Dlaczego :)? Ciąg to też funkcja. Wiesz, z granicami to jest tak, że jak masz lim przy n dążącym do nieskończoności 1/n i lim x dążącym do nieskończoności 1/x to granica jest taka sama. W tym przykładzie zastosowałem de l'Hospitala i granica o zdziwko wychodzi ta sama :).
MGT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 20 razy

Czy można do ciągów stosować regułę de l'Hospitala?

Post autor: MGT »

Możesz stosować tę regułę, jeśli zdefiniujesz odpowiednią funkcję. Tj. taka sztuczka, aby móc zastosować regułę dla ciągu
Barca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 11 sie 2006, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Czy można do ciągów stosować regułę de l'Hospitala?

Post autor: Barca »

Dziękuję, za rzeczową odpowiedź.
ODPOWIEDZ