Funkcja trzeciego stopnia z parametrem.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
antek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 14 lis 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Terespol

Funkcja trzeciego stopnia z parametrem.

Post autor: antek »

Masę m kaszalota, w zależności od jego długości x, można w przybliżeniu opisac funkcją m(x)=ax^3. Kaszalot o długości 9m i masie 6t może w przyszłości osiągnąć 20m długości. Jaka wtedy będzie jego masa?
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Funkcja trzeciego stopnia z parametrem.

Post autor: arigo »

najpierw musisz wyznaczyc a
m(x)=ax3
6=a*93
a=6/93 =2/243

wiec zaleznosc masy od dlugosci jest nastepujaca
m(x)= 2x3/243

m(20m)=65,84t
ODPOWIEDZ