Różnica cyfr pewnej liczby wynosi 5 ... Znajdź tę liczb

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
Awatar użytkownika
Tomasz B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 227
Rejestracja: 1 lis 2004, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik

Różnica cyfr pewnej liczby wynosi 5 ... Znajdź tę liczb

Post autor: Tomasz B »

Różnica cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 5. Różnica tej liczby i utworzonej z niej po przestawieniu cyfr jest równa 45.Znajdź te liczbę.
Hetacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 13 paź 2004, o 13:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Komorow k/Warszawy

Różnica cyfr pewnej liczby wynosi 5 ... Znajdź tę liczb

Post autor: Hetacz »

94-49=45
83-38=45
72-27=45
61-16=45
50-05=45
TomciO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 38 razy

Różnica cyfr pewnej liczby wynosi 5 ... Znajdź tę liczb

Post autor: TomciO »

10x+y - szukana cyfra

{x-y=5
{10x+y - (10y+x) = 45

x=5+y

10(5+y) - (10y+5+y) = 45

50 + 5y - 11y - 5 = 45

45 - 6y = 45

y=0

Podstawiajac do pierwszego rownania:
x-0=5
x=5

Szukana liczba to 50...

Mysle, ze nie ma tu bledu .
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Różnica cyfr pewnej liczby wynosi 5 ... Znajdź tę liczb

Post autor: Zlodiej »

no chyba nie wszystko jest dobrze

10a+b - liczba dwucyfrowa
a-b=5
10a+b-10b-a=45
a=b+5
10(b+5)+b-10b-b-5=45
11b-11b+45=45
0=0

tzn. ze układ ten zachodzi dla kazdego a,b gdzie a=b+5 z tym ze jako to liczby dwucyfrowe mamy a,b e N i 0
Awatar użytkownika
Tomasz B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 227
Rejestracja: 1 lis 2004, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik

Różnica cyfr pewnej liczby wynosi 5 ... Znajdź tę liczb

Post autor: Tomasz B »

Ok dzieki wam to są dobre rozwiązania (Hetacz, Zlodiej) thx
ODPOWIEDZ