Trzeba rozwiązać taką nierówność
\(\displaystyle{ log _{ \frac{1}{ \sqrt{2} } } (4 ^{x+1} - 16 ^{x} ) \ge -8x}\)
wiem ze trzeba -8x zapisać jako \(\displaystyle{ log _{ _{ \frac{1}{\sqrt{2}} } ( \frac{1}{ \sqrt{2} } ) ^{-8x}}\)
Ale nie wiem jak poradzic sobie z potęgami
logarytm z potęgami
- ares41
- Użytkownik

- Posty: 6491
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
logarytm z potęgami
\(\displaystyle{ \left( \frac{1} { \sqrt{2} } \right) ^{-8x}=(2^{-1})^{8x}=2^{-8x}}\)
\(\displaystyle{ 4^{x+1}=2^{2(x+1)}=2^{2x+2}}\)
\(\displaystyle{ 16^x=2^{4x}}\)
\(\displaystyle{ 4^{x+1}=2^{2(x+1)}=2^{2x+2}}\)
\(\displaystyle{ 16^x=2^{4x}}\)
- RyHoO16
- Użytkownik

- Posty: 1819
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
logarytm z potęgami
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{ \sqrt{2} } } (4 ^{x+1} - 16 ^{x} ) \ge -8x \Leftrightarrow \log _{ \frac{1}{ \sqrt{2} } } (4 ^{x+1} - 16 ^{x} ) \ge \log_{\frac{1}{\sqrt{2}}}16^x}\)
