Obliczyc wartości wyrażeń tryg. z funkcją arkus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pablossoyos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Obliczyc wartości wyrażeń tryg. z funkcją arkus

Post autor: pablossoyos »

Witam . Mam problem z rozwiązaniem takich oto przykładów. Kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać .Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

\(\displaystyle{ a)ctg(arcsin \frac{1}{3} ) ; b)sin(arcsin (\frac{3}{5}) +arcsin( \frac{8}{17}))






c)sin(arctg1+arctg2)}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5027
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Obliczyc wartości wyrażeń tryg. z funkcją arkus

Post autor: cosinus90 »

a) oraz b) : przekształcaj funkcję trygonometryczną dopóty, dopóki nie uzyskasz samych funkcji sinus.
c) : to samo, dopóki nie uzyskasz samych funkcji tangens.
Wówczas korzystasz z zależności:
a) oraz b) : \(\displaystyle{ sin(arcsinA) = A}\)
c) : \(\displaystyle{ tg(arctgA)=A}\)
ODPOWIEDZ